DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Formula+

16 F1-es rekordot döntött meg idén Verstappen

Volt, amiben a saját csúcsát adta át a múltnak az immár háromszoros F1-es világbajnok, de rengeteg helyen írta át a sportág történetét 2023-ban.

Összesen tizenhat F1-es rekordot írt felül ebben a szezonban Max Verstappen – a Red Bull klasszisa a száguldó cirkusz történetének legdominánsabb szezonját hozta össze, és bár több helyen a versenynaptár vagy a pontrendszer is a kezére játszott, de így is elképesztő magasságokban jár.

Egyrészt 19 futamot nyert idén, amellyel messze túlszárnyalta a korábbi rekordot – 15-öt nyert 2022-ben, eddig az volt az F1 vonatkozó csúcsa.

Ehhez kapcsolódik a bődületes győzelmi arány, ami validálja, hogy ez minden idők legdominánsabb szezonja: Verstappen a futamok 86,36%-át nyerte meg, az eddigi csúcsot 1952-ben Alberto Ascari tartotta 75%-kal.

Immár övé a sorozatban aratott legtöbb győzelem rekordja is, hiszen Miamitól Monzáig zsinórban tíz futamot húzott be, ezzel Sebastian Vettel tíz évig élő kilencfutamos csúcsát döntötte meg.

Övé az egy szezonban szerzett legtöbb dobogó rekordja, idén 22 versenyből 21-szer állhatott fel a pódiumra – eddig 18-cal szintén ő tartotta a vonatkozó csúcsot még 2021-ből.

Övé a legtöbb megszerzett pont egy F1-es szezonban, tavaly 454-gyel állított fel csúcsot, ezt most jelentősen megfejelte, hiszen 575-öt gyűjtött be – ebben pedig az a brutális, hogy összesen 620-at lehetett megszerezni.

Így pedig övé a legnagyobb arányban megszerzett pontok rekordja is, hiszen a megszerezhető egységek 92,7%-át gyűjtötte be – tavaly 76,17%-kal zárt, akkor az volt a vonatkozó rekord.

Övé a sorozatban megszerzett legtöbb pont is 1004-gyel, Lewis Hamilton 2018 és 2020 között 998-at szerzett egyhuzamban, megszakítás (tehát nullázós futam) nélkül.

f1-verstappen-abudhabi-records



1003 körön keresztül vezetett egy szezon alatt, ezzel újabb hatalmas rekordot állított fel, hiszen eddig Sebastian Vettel 2011-ben bemutatott 739 köre volt a csúcs. 

Ehhez is kapcsolódik egy „arányrekord”: az összes megtett kör 75,7%-ában állt az élen idén, eddig 71,47%-kal Jim Clark (1963-ból) tartotta a csúcsot.

Ő nyerte a legtöbb futamot a pole-pozícióból indulva, szám szerint 12-t, a vonatkozó rekord eddig 9 volt – Nigel Mansell 1992-ben, Sebastian Vettel pedig 2011-ben jutott el idáig.

Ehhez kapcsolódik az is, hogy övé a leghosszabb sorozat a pole-t győzelemre váltó futamok terén, immár 16-nál tart.

Övé a legtöbb sprintgyőzelem egy szezonban néggyel, ami azért értelemszerű a sprintek számának növelésével, de ezzel együtt is meg kell őket nyerni – tavaly háromszor győzött.

Érdekes statisztika, hogy immár zsinórban 39 nagydíjhétvége telt el úgy, hogy Max Verstappen vezette a világbajnoki pontversenyt – a 2022-es Spanyol Nagydíj óta nem állt az élen senki más egyetlen pillanatig sem. Ezzel Michael Schumacher 37 futamos csúcsát döntötte meg, amelyet a német klasszis a 2000-es USA Nagydíj és a 2002-es Japán Nagydíj között állított fel.

Brutális rekord az, hogy ő nyert a legnagyobb különbséggel bajnokságot, már ami a második helyezettel szemben meglévő pontelőnyét illeti. Sergio Perezhez képest 290 pont fórban zárta 2023-at, az eddigi legnagyobb fölényt pedig még 2013-ban láttuk ezen a téren, amikor Sebastian Vettel 155 ponttal győzött Fernando Alonso előtt.

Itt említsük meg azt is, hogy a bajnoki második helyezetthez képest a pontkülönbség aránya is most volt a legnagyobb, 50,43%, vagyis több, mint kétszer annyi pontot szerzett, mint a második helyen záró versenyző – eddig Nigel Mansell (1992) és Jacques Villeneuve (Schumacher kizárása után 1997) tartotta a rekordot 48,1%-kal.

 

Három F1-es rekordot „csak” beállított Verstappen

Ez tehát 16 Formula–1-es csúcs, amelyet 2023-ban magához ragadott (igaz, néha saját magától…) a holland klasszis, de van még három, amellyel beállított egy-egy korábbi rekordot.

redbull-f1-verstappen-records

Egyrészt hat futammal a szezon vége előtt lett világbajnok, erre csak Michael Schumacher volt eddig képes 2002-ben.

Furcsa rekord, de számon tartják: Jenson Button emlékezetes 2011-es Kanadai Nagydíját „ismételte meg” azzal, hogy az idei Holland Nagydíjat hat bokszkiállással nyerte meg.

Illetve természetesen többek teljesítményét másolta le azzal, hogy 2023-ban az összes futamon beért és pontot is szerzett.

 

Már most a sportág legnagyobbjai közé emelkedett

Verstappen mindössze 26. születésnapját ünnepelte szeptember végén, de már az F1 történetének legszűkebb elitjébe tartozik.

A legbeszédesebb adat talán az, hogy az Abu Dhabiban aratott győzelme már az 54. volt pályafutása során, vagyis már Sebastian Vettelt is megelőzte, és ennyi idősen feljött az örökranglista harmadik helyére – Michael Schumacher 91-gyel, Lewis Hamilton pedig 103-mal áll, már csak ők előzik meg a hollandot.

f1-redbull-verstappen-records

A pole-pozíciók terén 32-nél tart, ezzel Nigel Mansellt érte utol a 7–8. helyen, de Jim Clark és Alain Prost is csak 33-mal zárta a pályafutását, így egyetlen pole-lal is feljönne már a top ötbe – Vettel 57, Ayrton Senna 65, Schumacher 68, Hamilton pedig 104 első rajtkockát gyűjtött össze.

A dobogók terén is a top hétben tart már 98-cal, Kimi Raikkönen 103, Fernando Alonso és Alain Prost 106, Vettel 122, Schumacher 155, Hamilton pedig 197 alkalommal állhatott fel a pódiumra, csak ők előzik meg jelenleg.

A versenyben futott leggyorsabb körök listáján Mansell-lel holtversenyben 6–7. 30-cal, Vettel 38, Prost 41, Raikkönen 46, Hamilton 65, Schumacher pedig 77 alkalommal produkált ilyet.

És talán a legfontosabb: már csak öt pilóta nyert nála több F1-es világbajnoki címet, Vettel és Prost négyet, Juan Manuel Fangio ötöt, Hamilton és Schumacher pedig hetet – most Jack Brabham, Jackie Stewart, Niki Lauda, Senna, valamint apósa, Nelson Piquet szintjén tart három vb-címmel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: