DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F2/F3

Vips nyert, Drugovich az F2 idei bajnoka

Jüri Vips nyerte a Formula-2 olasz sprintfutamát, azonban a figyelem nem rá szegeződött, hanem az F2 2022-es bajnokára, Felipe Drugovichra.

A sprintversenyt megelőzően Felipe Drugovich, a bajnokság éllovasa büntetést kapott, mert legjobb körét sárga zászló alatt futotta az időmérőn. Így a brazil csak a 12. helyről rajtolhatott, míg riválisa, Theo Pourchaire két hellyel hátrébbról várhatta a startot. Előzetesen is tudni lehetett, ha utóbbi nem végez legalább az ötödik helyen (vagy a hatodikon a leggyorsabb körrel együtt), biztossá válik Drugovich bajnoki címe. Az első két sorból pedig Frederik Vesti, Logan Sargeant, Jüri Vips és Ayumu Iwasa indulhatott.

A rajtot követően Sargeant visszacsúszott az 5.helyre, míg hátrébb összeakadt a mezőny női versenyzője, Tatiana Calderon és Olli Caldwell. Azonban a legnagyobb megdöbbenést az éllovas Drugovich kiesése okozta, aki egy összeérésnek köszönhető felfüggesztéshiba miatt nem tudta folytatni a futamot. Az előbbi incidens miatt a biztonsági autó megjelent a pályán, a verseny pedig a 4. körben indult újra, amikor Vips azonnal megelőzte Vestit.



A legkisebb bajnoki esélybe kapaszkodó Pourchaire a biztonsági autós fázist követően elkezdett felzárkózni, két kör alatt három pozíciót is javítva. Azonban később jött a dráma a francia pilóta számára, amikor a 14. körben a kavicságyat érintve kellett fordulnia a Liam Lawsonnal folytatott harc miatt. Az Art versenyzője az utolsó helyre esett vissza és onnan már nem is tudott érdemben javítani. A verseny során a féltávig harmadik helyen futó Iwasa elkezdett visszacsúszni, egymás után előzte meg őt a mezőny első fele, pár kör alatt a nemcsak a dobogót vesztette el, hanem a pontszerzés lehetőségét is. A további körökben nem történt komolyabb változás, Vips nyerte meg a versenyt Vesti és Daruvala előtt, a negyedik Sargeant, az ötödik Richard Verschoor, a hatodik pedig Lawson lett. A pontszerzők sorát Jack Doohan és David Beckmann zárta.

Pourchaire végül egy időbüntetésnek is köszönhetően az utolsó helyen fejezte be a futamot, így Drugovich a kieséssel együtt zsebelte be a Formula-2 2022-es bajnoki címét. A versenyt követően nyilatkozott az MP Motorsport versenyzője: „Csodálatosan hangzik, nincsenek szavaim. Amikor elkezdesz vezetni fiatalként, a Formula-1-ről álmodozol, de amikor rájössz, hogy mennyire nehéz megnyerni az F2-t is, az is egy álommá válik és ma valóság lett belőle. Megpróbáltam konzisztens lenni idén, hogy minden versenyen meglegyen a tempó, amit sikerült véghez vinnünk. Nem tudok megszólalni, de sokatmondó, hogy ilyen korán sikerült megszereznünk a címet” – mondta Drugovich, aki olyan nevek nyomdokába lépett, mint Charles Leclerc, George Russell, Nyck de Vries, Mick Schumacher és Oscar Piastri.

A bajnokság viszont folytatódik tovább, a olasz forduló holnapi főfutamán az első helyről Doohan indulhat Lawson és Armstrong elől.

drugovich-f2-dppi

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: