DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F2/F3

Mick Schumacher először győzött az F2-ben

A Prema pilótáját végig üldözte japán riválisa, Nobuharu Matsushita, de a német kezében tartotta a sprintfutamot a Hungaroringen. Az F3-ban egy másik Ferrari-védenc is először nyert, Marcus Armstrong.

A fordított rajtrács értelmében a szombaton nyolcadik helyezett Mick Schumacher kezdte a pole-pozícióból a Formula-2 sprintversenyét. Nagy lehetőség volt ez a német számára, aki még nem végzett az első háromban a kategóriában, hogy a Hungaroringen megszerezze első dobogós helyét, vagy akár a pódium legfelső fokát. Az első kritikus feladatot sikerrel vette: a második helyről rajtoló Nobuharu Matsushita támadta őt az első kanyarban, de Schumacher nem hagyta magát, és kivezette a japánt.

A 28 körös sprintfutam zömében Schumacher vezetett a Premával, Matsushita a Carlinnal azonban egy másodpercnél kisebb különbséggel a nyomában loholt. Ugyanakkor a japánra is felzárkózott a rajtnál egy pozíciót javító Sergio Sette Camara, aki a 17. körben támadt először: az 1-es kanyarban messziről vetődött be, lecsúszott az ideális ívről, így ezt a próbálkozást nem koronázta siker.

A bokszkiállás nélküli verseny nem hozott körömlegrágós izgalmakat, az utolsó pontszerző helyekért Luca Ghiotto és Nyikita Mazepin között történt kisebb lökdösődés a 2-es kanyarban. Matsushita az utolsó előtti körben került a szokásosnál is közelebb a Ferrari-akadémistához, az 1-es kanyarban azonban DRS segítségével sem volt támadási közelségben. Az utolsó körben a pálya kanyargós szakaszán a japán le is szakadt a némettől: Mick Schumacher Magyarországon szerezte meg első győzelmét Formula-2-es szinten!



Sette Camara állt a dobogó legalsó fokára Jordan King és Jack Aitken előtt. Csendes versenyen a bajnokság éllovasa, Nyck de Vries hatodik helyen ért célba, így további pár pontot szerzett két legközelebbi üldözője, a hetedik és nyolcadik pozícióban célba érő Nicholas Latifi és Luca Ghiotto előtt.

Ugyancsak vasárnap délelőtt, még a Formula-2-t megelőzően rendezték a Formula-3 sprintfutamát. A Ferrari versenyzői akadémiájának tagja, Marcus Armstrong a pole-pozícióból első győzelmét szerezte a kategóriában tekintélyes, 12,7 másodperces fölénnyel. Sikerét csak az első körben fenyegette a végül másodikként beérő Leonardo Pulcini, egy összeérés is történt a páros között, melyet következmény nélkül megúsztak.

A harmadik helyért viszont látványos csata dúlt, amely számos fordulatot hozott a 22 körös verseny utolsó harmadában: elsődlegesen ez a harc került képernyőre. A pozíciót tartó Felipe Drugovich hátsó kerekét a bajnokság éllovasa, Robert Svarcman találta el szárnyával: a brazil defekttel, az orosz törött szárnnyal esett ki. Jüri Vips és Max Fewtrell jöttek fel a harmadik-negyedik pozícióba, a brit autója azonban lelassult. A tartalékoló Jake Hughes az utolsó körökben lendült akcióba, megelőzte az észtet, így végül ő állt fel a dobogó legalsó fokára.

Az F2 sprintfutam eredménye:

  Versenyző Csapat Idő/hátrány
1 M. Schumacher PREMA Racing 43:59.841
2 N. Matsushita Carlin 1.453
3 S. Sette Câmara DAMS 3.396
4 J. King MP Motorsport 4.177
5 J. Aitken Campos Racing 4.960
6 N. de Vries ART Grand Prix 11.428
7 N. Latifi DAMS 12.314
8 L. Ghiotto UNI-Virtuosi 12.930
9 G. Zhou UNI-Virtuosi 13.821
10 C. Ilott Sauber Junior Team by Charouz 23.877
11 A. Hubert BWT Arden 26.891
12 G. Alesi Trident 29.527
13 L. Delétraz Carlin 35.741
14 J. Correa Sauber Junior Team by Charouz 38.514
15 N. Mazepin ART Grand Prix 39.932
16 A. Maini Campos Racing 40.093
17 S. Gelael PREMA Racing 40.737
18 R. Boschung Trident 42.857
19 M. Raghunathan MP Motorsport 59.688
  T. Calderón BWT Arden DNF
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: