DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Vasseur: Jó úton vagyunk, Sainz pedig csodás volt

A Ferrari-vezér boldog az előrelépés miatt, Sainz visszatérését pedig fantasztikusnak tartja. A francia csapatfőnök Leclerc-t és Bearmant is megvédte.

A Ferrari kettős győzelmet aratott az Ausztrál Nagydíjon, így Fred Vasseur elégedetten nyilatkozhatott a futamot követő sajtótájékoztatón. A francia elmondta, hogy képesek voltak a hétvége elején elkapni a fonalat, így már az első szabadedzéstől fogva nagyon jól tudtak teljesíteni.

A csapatfőnök szerint a tavalyi év során gondot okozott a futamokon az autó, a gumik kezelése, ami sokszor hibákat kényszerített ki. Ezek a hibák újabb gondokat okoztak, így sokszor „negatív spirálba” kerültek a maranellóiak. Idén már sokkal jobban érzik magukat ezzel kapcsolatban:

„Gumikezelés szempontjából fontos, hogy a legutóbbi hétvégén képesek voltunk megfutni a leggyorsabb kört az utolsó körben Dzsiddában. Jó úton vagyunk az etapok kezelésében” – magyarázta Vasseur, de nem szeretne komolyabb következtetéseket levonni. Sőt, az sajtótájékoztató során azt is megemlítette, hogy Max Verstappen kiesése miatt a pontos teljesítményt is nehéz megmondani.

„Két héttel ezelőtt még a kórházban volt” – Vasseur Sainzról

A csapatfőnök természetesen a győzelmet szerző Carlos Sainzról is beszélt: „Télen megegyeztünk, hogy a szezon utolsó köréig fogunk együtt küzdeni. Fantasztikus munkát végzett már Bahreinben is, ahogy tolta előre a csapatot. Dzsidda nehéz volt Carlosnak, nehéz volt a csapatnak, de óriási, ahogy felépült. Észben kell tartanunk, hogy két héttel ezelőtt még a kórházban volt.”

„Pénteken nem volt biztos, hogy vezethet. Néhány kör után viszont már megvolt a tempó, ami a része a sikernek is. Nem adhatod fel pár kör után, ha teljesíteni szeretnél. Csodás, ha azt nézzük, hogy honnan jutott el ide.”



A csapatfőnök beszélt Sainz és Leclerc teljesítményéről, amelyek között szerinte nem volt nagy különbség. Sőt, Leclerc-t a taktika is hátráltatta: „Nem akartunk pozíciót veszíteni a pályán, ezért egy nehéz helyzetbe kényszerítettük. Az utolsó etapban, amikor már többet tudott a gumikopásról, stabil tudott lenni” – magyarázta az 55 éves szakember.

Sainzra visszatérve, Vasseurt arról is megkérdezték, hogy a jó eredményeket látva mit jósol Sainznak, mit mondana annak a csapatfőnöknek, aki megkeresné azzal, hogy elvinné őt. A kérdést – amelyet várhatóan még sokszor megkap majd idén – lerázta magáról a francia: „A szezon végéig koncentrálunk, a legjobb teljesítményt szeretném látni mindenkitől a csapatban, és ebben Carlos is benne van.”

De mi a helyzet a beugró Bearmannel?

A Szaúd-Arábiában az F1 egyik legjobb beugrását bemutató Bearman Ausztráliában nem zárt jó hétvégét az F2-ben, sőt, a bajnokságban is összesen két ponttal áll a 19. helyen, amelyet Melbourne-ben szerzett. A Ferrari-főnök kitért a fiatal britre:

„Azon a versenyen a fellegekben járt. Mondtam neki, hogy a legfontosabb, hogy visszatérve az F2-be teljesíteni tudjon. Tudjuk, hogy ez egy nagy kihívás, a mezőny nagyon szoros. Egyik autóból átülni a másikba nem egyszerű, de meg is kell értenünk Ollie hétvégéjét.”

Ezt követően Vasseur felhívta rá a figyelmet, hogy Bearman időmérőjét sárga és piros zászló is nehezítette, ezt követően pedig, a mezőny hátsó feléből indulva, a juniorok szoros mezőnyében igen nehéz jó versenyt futni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: