DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Akik ismerik, tudják, mire képes” – Sainzt méltatták a dobogósok

Leclerc és Norris is elismerő szavakkal illette az F1-es Ausztrál Nagydíj győztesét. A spanyol elmondta: nem azért versenyez, hogy másoknak bizonyítson.

Carlos Sainz pályafutása harmadik Formula-1-es győzelmét aratta vasárnap Melbourne-ben: előzőleg a 2022-es Brit és a 2023-as Szingapúri Nagydíjakon intette le őt elsőként a kockás zászló – utóbbival a mostanihoz hasonlóan Max Verstappen és a Red Bull nagy menetelésének vetett véget.

Ez azt is jelenti, hogy lassan egy éve csak a spanyol tudott versenyt nyerni a háromszoros világbajnokon kívül az F1-ben, jelen állás szerint mégsem rendelkezik szerződéssel 2025-re, miután a Ferrari leigazolta a helyére Lewis Hamiltont. Az Ausztrál Nagydíj utáni sajtótájékoztatón rá is kérdeztek Sainznál, hogy szerinte javítja-e az esélyeit a mostani produkciója, amit alig két héttel a vakbélműtétje után mutatott:

„Nem tudom. Nyilván kárt nem okoz, ez száz százalék” – jegyezte meg. „De igen, még mindig nincs munkám a jövő évre, szóval gondolom, ez segíteni fog. De nem tudom… szerintem mindenki tudja többé-kevésbé, mire vagyok képes.”

f1-sainz-ferrari-melbourne-win



„Magamért versenyzem, hogy bizonyítsam magamnak, hogy képes vagyok nyerni, amikor versenyképes autót kapok és adódik egy lehetőség egy hétvégén erre” – jelentette ki Sainz. „Nem azért versenyzem, hogy bizonyítsam az értékemet a csapatfőnököknek vagy az embereknek, hanem azért, hogy magamnak megmutassam, hogy ha megkapom az erre alkalmas autót, akkor el tudom végezni a munkát és ott tudok lenni. Ez a mentalitásom, és ez is lesz az év további részében.”

 

Sainz az egyik legalulértékeltebb F1-es pilóta?

Sainz mellé Charles Leclerc és Lando Norris állhatott fel a dobogóra Ausztráliában: előbbi most a csapattársa a Scuderiánál immár negyedik éve, utóbbi két szezonon át versenyzett mellette a McLarennél és legendásan jó a kapcsolat közöttük. Így megkapták a kérdést, hogy úgy látják-e, hogy alulértékelik az emberek a spanyolt:

„Szerintem mindenki ismeri a paddockban Carlos értékét” – kezdte Leclerc. „Ő az egyik legmagasabb értékelt versenyző a paddockban, és rendkívül erős volt mindig az F1-es autókban, ezt többször is megmutatta. Szóval nem gondolom, hogy alulértékelt lenne.”

„Mindenki tudja, mennyit ér Carlos, ezért mondtam el többször is, hogy nem aggódom túlságosan a jövője miatt, mert biztos vagyok benne, hogy bár nem említette, de sok csapatvezető beszél vele. És biztos vagyok benne, hogy sok lehetősége lesz, és csak ki kell választania a legjobbat a karrierje szempontjából.”

f1-sainz-leclerc-norris-dobogo-1

Norris így nyilatkozott: „Szerintem Charles jól összefoglalta. Ha valaki azt gondolja… úgy gondolom, nincs ok rá, hogy alulértékeltnek tartsák. Akik ismerik, tudják, mire képes, milyen szintű erőfeszítéseket tesz, milyen a hozzáállása és az elkötelezettsége, hogy az egyik legjobb legyen, amit bizonyított ma és az elmúlt hetekben is.”

„Biztos vagyok benne, hogy sok pilóta lenne, aki nem próbált volna ennyire eltökélten és keményen felépülni és visszaülni az autóba, és ez szerintem csak egy példa erre. Úgy vélem, aki tudja, mire képes, sosem fogja azt mondani, hogy alulértékelt.”

„Az eredmények persze az egyik, amire rá lehet mutatni, és olykor az emberek könnyen ítélkeznek csak annyi alapján, amit a tv-ben látnak, de ha vele dolgozol és tudod, mire képes, akkor tudod, hogy ha így összeállnak a dolgok, akkor olyan teljesítményekre képes, mint a mostani hétvégén. És egész évben bizonyítja, hogy egy lépést tett előre tavalyhoz képest. Szóval ostoba vagy, ha alulértékeled őt.”

Maga Sainz is kifejtette erről a véleményét a sajtónak: „Nem tudom, mit mondjak… Azt hiszem, egyetértek a két kedvenc csapattársammal! Kedves szavak ez tőlük, de egyetértek velük. Úgy gondolom, azok, akik ismernek engem és dolgoztam velük egy csapatnál, és nem érzem alulértékeltnek magam olyanok által, akik ismerik a sportot.”

„Azok az emberek, akiknek esetleg nincs rálátásuk vagy nem tudnak annyit erről a sportról, ha alulértékelnek, őszintén szólva nem érdekel. Azokkal az emberekkel foglalkozom, akik jól ismerik ezt a sportot, akik látják az adataimat, a sebességeimet és ahogy dolgozom, és nem érzem magam alulértékeltnek általuk.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: