DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

„Kérnünk kellett volna a verseny törlését” – Todt 2008-ról

Jean Todt elmondta, FIA-elnökként sem tudott a szingapúri botrány részleteiről. Feszültség bontakozott ki utódjával, a kritikusan nyilatkozó Ben Sulayemmel.

Furcsa módon Jean Todt a Ferrari és az FIA révén sem kapcsolódott szorosan a 2008/09-es szingapúri botrányhoz: a verseny idején már nem volt a Ferrari csapatfőnöke, hanem különleges tanácsadóként erősítette korábbi istállóját. Egy évvel később pedig, mikor kirobbant a botrány, amelyről 2023-ban újra sokat beszéltünk Felipe Massa akciója révén, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöki posztjáért kampányolt – pár hónappal később, 2009 októberében választották meg, majd iktatták be.

Todt elmagyarázta, hogy a körülmények miatt FIA-elnökként már nem lehetett beleszólása az eseményekbe. Az idén napvilágot látott részletekről – miszerint a vezetés már a botrány kirobbanása előtt tudott arról, hogy a Renault szándékos csalást követett el – pedig még elnökként sem értesült.

„Ez egy különleges eset. A bizonyított csalásra csak később derült fény, az FIA szabálya pedig mindig is az volt, hogy az eredményeket december 31-én véglegesíteni kell, visszamenőleg pedig nem lehet változtatni rajtuk. A szingapúri esetben a tényekre csak egy évvel később derült fény, az FIA szankcióit pedig az érkezésem előtt érvénytelenítette a párizsi bíróság testülete” – magyarázta az Equipe-nek Todt, hogy már hivatalba lépésekor késő lett volna változtatni a végeredményen – nemhogy 15 évvel később.

Felipe Massának köszönhetően esik ennyi szó Szingapúrról


„Bernie Ecclestone elmondása szerint az elődöm, Max Mosley, valamint a versenyigazgató, Charlie Whiting a kezdettől fogva tudtak róla” – tért rá a konkrétumokra, melyekre Ecclestone tavasszal adott interjúja során derült fény. „Amikor az FIA elnöke voltam, nem informáltak erről. Az az ismeret, hogy a szövetség a hírhedt december 31. előtt tudta az igazságot, változtathatott volna a dolgokon.”

„Sajnos azóta Charlie és Max is elhunyt. Utólagos bölcsességgel kérnünk kellett volna a verseny törlését. A teljesen új tény, ha valós és igazolható, hogy a döntéshozó, aki hivatalossá tette a bajnokság eredményét, tudott róla” – beszélt arról Todt, hogy az akkori vezetés valóban eltussolta a botrányt.

Todt visszavágott Ben Sulayemnek

Feszültség bontakozott ki az FIA-t 2009 és 2021 között vezető Jean Todt, valamint utódja, Mohammed ben Sulayem között. A jelenlegi elnök arról beszélt, hogy a szövetség kasszájában hiány volt Todt távozásakor, már a koronavírus előtti időszakban, nevesen 20 millió dollár, amit mostanra sikerült kiegyenlíteni. A francia ezt kifejezetten cáfolta:

„Amikor távoztam, több mint 250 millió euró tartaléknak kellett lennie, miközben 2009-es érkezésem idején alig 40 millió volt, habár az FIA csak pár évvel korábban adta el száz évre az F1 kereskedelmi jogait. Én ezt nem nevezném hiánynak. A távozásom idején a költségvetés közel megháromszorozódott, sok új versennyel és bevételi forrással, mint a Formula-E, a WEC vagy a terepralibajnokság.”

„Az igaz, hogy volt egy lezáratlan vita, a halo bírósági ügye, de ezt sem söpörtük szőnyeg alá” – beszélt a halo szabadalmával kapcsolatos perről, amelyet Sulayem szintén felrótt neki: egy amerikai mérnök támadta jogi úton az FIA-t. „Jól dokumentált és felügyelt eset volt, amelyet a szenátus és a világtanács elé tártunk a távozásom előtt. A jelenlegi elnök is jelen volt ez alkalommal.”

„Tehát amikor távoztam, semmi sem volt titok, csak egyetlen folyamatban levő ügy maradt. De nem lepődtem meg, ismertem az utódom, ismerem a karakterét” – szúrt oda Ben Sulayemnek Todt. Az egykori elnök állítja, nem bosszantotta fel utódjának megnyilvánulása, de azért hozzátette, ő sosem kritizálta korábbi munkaadóit.

„Nekem az az elvem, hogy ha egy fejezet lezárul, akkor megnyílik egy következő, az elődeinket pedig nem szabad támadni. Amikor távoztam a Peugeot-tól, a Ferraritól vagy az FIA-tól, sosem szóltam egy rossz szót. Nincs értelme a vádaskodásnak, főleg, ha hamis. Nem lehet megakadályozni, hogy valaki kritizáljon vagy ne értsen egyet. De minden, amit elnökségem alatt tettem, a szenátus és világtanács jóváhagyásával történt” – mondta el Todt. Hozzátette: Ben Sulayem vezetésének kezdete óta lényegében mindent feje tetejére állítottak, ami 2021-ig történt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: