DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Időmérős szabályok: Borzalmas ostobaság!

Verstappen és Norris kemény kritikával illette az új időmérős szabályozásokat: a bokszutcai várakozás betiltása „borzalmas”, a minimumidő „ostobaság” szerintük.

A minden F1-es hétvége elején kiadott versenyigazgatói megjegyzések eseményspecifikus szakaszában Niels Wittich arra hívta fel a figyelmet, hogy a versenyzők nem állhatnak meg a bokszutca végén azért, hogy teret hagyjanak maguk előtt, ha pedig a kanyargós interlagosi kijáraton ennek érdekében lassan akarnak vezetni, szigorúan balra kell tartani.

Amikor a sprintet követően az első három helyezettet arról kérdezték, hogy mit gondolnak arról a módosításról, miszerint nem állhatnak meg a bokszutca végén, Max Verstappen a sprintek megváltoztatását illető felvetésekhez hasonlóan roppant epésen reagált: „Egészen borzalmas!” – kezdte a világbajnok, majd így folytatta:

verstappen-interlagos-3



„Ezen a pályán nagyon hosszú a bokszkijárat falakkal, ha viszont más helyszíneken is alkalmazzák ezt, akkor lassan fogunk kihajtani az egyenesbe, és mellettünk 300 feletti tempóval száguldanak el, miközben 15-20-szal megyünk, hogy legyen egy kis tér előttünk. És ez hihetetlenül veszélyes.”

„Szerintem ez nem működik, még több problémát okoz. Nézzük meg, mi történt tegnap, többünknek le kellett hajtanunk a fűre, hogy megelőzhessünk másokat” – mondta a holland, a ki- és bevezető körökre vonatkozó minimumidőről pedig így nyilatkozott: „Minden egyes időmérőn hat-nyolc autót feljegyeznek a stewardok, mert túl lassan haladnak a minimumidőhöz képest. Fogalmam sincs, mit akarnak elérni.”

Norris: Ennek a szabálynak nem kellene léteznie

Lando Norris a sprintek módosításához hasonlóan erről a témáról is úgy nyilatkozott, hogy nem igazán számít a versenyzők véleménye: „Hogy őszinte legyek, engem nem izgat. Ahogy mondtam, nincs beleszólásunk a szabályokba, csak bevetik őket, méghozzá arra való tekintet nélkül, hogy ez jó-e a sportnak.”

„Ez vonatkozik a minimumidőre is” – tette hozzá, s ezt illusztrálandó felidézte a szétlövésen kapott megrovását, amikor azért nem sikerült betartania a minimumidőre vonatkozó előírást, mert egy elé kihajtó miatt visszavett, ugyanis nem akart előzni, avagy ahogy ő fogalmazott „versenyezni” az időmérőn.

norris-interlagos-2

Sergio Perezhez hasonlóan Norris is kiemelte a sportfelügyelők következetességét: „A stewardok nem hoztak rossz döntést, csak alkalmazták a szabályt, aminek viszont nem kellene léteznie. Én nem csináltam semmi rosszat, nem tartottam fel senkit, nem álltam senki útjában, egyszerűen csak nem akartam előzni egy időmérőn, és ezért megrovást kaptam. Ez így ostobaság.”

Ami pedig a bokszutca végi várakozást illeti, szerinte a szabályozás helyett a versenyzői viselkedés megváltoztatása lehet a megoldás: „Ha nem akarod, hogy várakozni kelljen, akkor menj ki időben a bokszból, és így elkerülheted. Ilyen egyszerű.”

tsunoda-interlagos

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: