DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 4. hétfő
F1

Grosjean balesete miatt szenvedtek a pilóták Katarban?

Persze csak áttételesen: de tény, hogy a 2020-ban történt rendkívül súlyos F1-es baleset is hozzájárult a Katarban kialakult embertelen körülményekhez.

A versenyzők érdekvédelmi szövetsége, a GPDA elnöke, az egykori F1-es pilóta, Alexander Wurz is értékelte a Katarban kialakult szituációt: ahogy arról részletesen cikkeztünk az elmúlt napokban, számos versenyző szenvedett az autókban uralkodó pokoli hőségtől, ami sokak számára egészségügyi és biztonsági kockázatot is jelentett.

wurzA BBC Sportnak nyilatkozva Wurz rámutatott, hogy a testedzés nem elég ahhoz, hogy a versenyzők megbirkózzanak ezekkel a körülményekkel, ahogy arra is, hogy az eltérő körülmények miatt unfair az összehasonlítás a régi időkkel – amit vasárnap óta előszeretettel tesznek meg a rajongók a közösségi médiában.

„Túl könnyű megoldás azt mondani, hogy itt egy kondibérlet, hajrá!” – kezdte Wurz. „Több tényező is hozzájárult a helyzethez, amit meg kellene értenie mindenkinek. Az első gondolataim azokról a leckékről szóltak, amelyeket megtanulhattunk más olyan kategóriákban, ahol a hőség problémát jelent a versenyzők számára.”

russell-katar-2

„A hűtött ülések például nagyon jól működnek, és nem is nehéz őket kifejleszteni és beszerelni. Ezt a lehetőséget minden csapat megvizsgálhatná” – folytatta a többszörös F1-es dobogós és Le Mans-győztes versenyző. „Jobban el kell szigetelni a forró elektromos eszközöket, vagy levegővel kell hűteni őket, hiszen ezek sokszor nagyon közel vannak a versenyző üléséhez, vagy a forró hidraulikus vezetékeket át lehetne irányítani annak érdekében, hogy az ülés környéke ne melegedjen túl.”

Korlátozni kellene a hőterhelést

Wurz egy érdekes szempontot is behozott, amiben a szemléletet is módosítani kellene: „A szabályrendszer az autó számos alkatrészérére ír elő teszteket és határértékeket. És mivel a versenyző is egy eleme a képletnek, talán ideje lenne határokat kijelölni azzal kapcsolatban, hogy milyen hőterhelés érheti őket.”

grosjean-crash-dppi-cut

A fentebb említettek mellett a Romain Grosjean 2020-as szahíri balesete nyomán bevezetett új hőálló ruhák is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a forró helyszíneken a korábbinál nagyobb hőterhelés éri a versenyzők testét: „Egyszerűen megfőznek. Nemrég teszteltem egy autót úgy, hogy az újonnan kötelezővé tett hőálló ruhát viseltem, és sokkolt, hogy mennyire meleg.”

„Persze okkal vannak itt” – folytatta Wurz. „És nem azt javaslom, hogy térjünk vissza gyengébb megoldásokhoz, csak azoknak mondom, akik nem értik, hogy mi történik, hogy ez is a számos tényező egyike.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: