DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Schumacher döntője, szexista FIA-elnök – vasárnapi hírek

Rekordbeállítás a RoC-on, Alonsót Vettellel szemben méltató Aston-főnök, kerékcserékre rágyúró Ferrari: összeszedtük, miről olvashattatok ma a Formulán.

Két fontos eseményt rendeztek vasárnap az autósportban, amelyeknek egyaránt volt F1-es vonatkozása is. Egyfelől a Bajnokok Tornáján több egykori és jelenlegi F1-es pilóta is rajthoz állt, akik közül Mick Schumacher egészen a fináléig menetelt – ott azonban akárcsak anno kétszer az apját, őt is megállította az ezzel rekordot beállító Mattias Ekström. A Race of Champions egyéni küzdelmeinek összefoglalója itt olvasható.

roc-ekstrom-schumacher-podium-2023



Másfelől a hétvégén rendezték a Daytonai 24 órást, amelyet a szokottnál is nagyobb figyelem övezett, hiszen először láthattuk élesben az akár a WEC-ben is feltűnő LMDh-gépeket. Az Acurák és a Cadillacek befutóig tartó csatáját végül előbbi márka nyerte, elhozva az első két helyet, Helio Castronevesék pedig címet védtek: részletek itt.

Ami a konkrét F1-es híreket illeti, a címlapokat a Ferrari dominálta. Egyrészt Frederic Vasseur elárulta, hogy elődje, Mattia Binotto zökkenőmentessé tette a csapatfőnöki teendők átvételét, valamint Jean Todttal is egyeztett. Másrészt pedig a Scuderia extra hangsúlyt fektet(ett) a téli felkészülés során a kerékcserék tökéletesítésére, ennek érdekében pedig ezer bokszkiállást gyakoroltak a gyárban a szerelőkkel.

Favoritnak azonban nem a Ferrarit, hanem a Red Bullt tekinti 2023 előtt az energiaitalosok egykori pilótája, Mark Webber – az ausztrál nyilatkozata itt olvasható.

Ismét Fernando Alonsót méltatta az Aston Martin csapatfőnöke: Mike Krack szerint hiába érkezik egy másik világbajnok, Sebastian Vettel helyére, a spanyol így is előrelépést jelenthet a csapata számára – hogy miért, arról itt írtunk bővebben.

f1-alonso-aston

Kevesebb nyomást helyez magára, ezáltal jobban élvezi a Formula-1-ben való vezetést Kevin Magnussen, aki úgy érzi, az apukává válás is segített neki a helyes felfogás megtalálásában – bővebben itt.

Ismét kisebb botrány alakult ki Mohammed ben Sulayem körül, aki állítólag a nőkre tett degradáló megjegyzést húsz éve. Részletek az FIA reakciójával együtt ide kattintva.

Az F1-et tulajdonló Liberty Mediáé a legértékesebb sportbirodalom: a Forbes becslése szerint bő 17 millió dollárt ér jelenleg a száguldó cirkusz – részletek itt.

A nap végére egy örömhír is érkezett, Kimi Raikkönenékhez ugyanis rövidesen megérkezik a harmadik közös gyermek: https://formula.hu/bulvar/2023/01/29/gyermekaldas-uton-raikkonenek-harmadik-gyermeke

Végül még némi kitekintés az egyéb autósport-szériákra: neonáci áthallás miatt vált rajtszámot az egyik IndyCar-csapat: https://formula.hu/parc-ferme/34654

Mennyit kerestek tavaly a MotoGP-versenyzők? Marquez az élén, meglepő név a második, a világbajnok az ötödik helyen, óriási különbség az éllovas és a sereghajtók között – itt mutatjuk a fizetések listáját.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: