DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Megváltozott mentalitása segítette Magnussent

Kevesebb nyomást helyez magára, ezáltal jobban élvezi a Formula-1-ben való vezetést Kevin Magnussen, aki úgy érzi, az apukává válás is segített neki a helyes felfogás megtalálásában.

2020 végén még úgy tűnhetett, hogy Kevin Magnussen királykategóriás karrierje befejeződik a Haastól való távozásával, amikor az amerikai alakulat sok éven át változatlan pilótafelállását egy teljesen újonc párosra cserélte a Formula-2-es bajnok Mick Schumacher és Nyikita Mazepin személyében. A tavalyi szezon előtt aztán az amerikai gárdától ismert okok miatt távozott az orosz versenyző, jobb megoldás híján pedig tapasztalt pilótájához fordult a Haas. Magnussen aztán a közel sem megfelelő felkészülés ellenére is megnyerte a csapaton belüli csatát Schumacher ellenében. A dán versenyző elmondása szerint a mentalitásában bekövetkezett változás is segítette a visszatérésekor.

„A legnagyobb nyomást a saját elvárásaim helyezik rám. Gyerekkorom óta úgy gondoltam, hogy minden az F1-ről szól, és hogy eljussak a sport csúcsára. Azt hittem, Formula-1-es világbajnoknak lenni a legnagyobb dolog, amit elérhetsz az életben. Most már rájöttem, hogy nem ez a helyzet. Ez csökkentette valamennyire a nyomást, ami nagyon pozitív hatással volt rám. Sokkal jobban élvezem az F1-et” – idézi a Haas pilótájának szavait a Motorsport.



Noha a visszatérése után az első futamon elért ötödik hely nem tükrözte tökéletesen a rá váró szezont, Magnussen mégis bezsebelt 25 pontot az év során, valamint F1-es karrierje első pole-pozícióját is megszerezte Brazíliában, noha balszerencséjének köszönhetően nem tudta erős eredményre váltani a kedvező rajthelyet.

„A régi gondolkodásmódom ijesztővé tette a közeget a magamra helyezett nyomás miatt. Attól tartottam, hogy ha nem leszek elég sikeres a sportban, akkor nem leszek boldog, ez pedig természetesen nagyon kihatott a teljesítményemre. Ezen kívül mások elvárásainak is meg kell felelned, több szempontból is nagyon komoly verseny folyik ebben a sportban.”

Az idei szezonnak a mezőny egyik legtapasztaltabb párosával vág neki a Haas, Magnussen mellett Nico Hülkenberg váltja a távozó Schumachert. Az amerikai csapat az egyedüli a mezőnyben, amely két apukával a volán mögött kezdi meg az évet: „Pozitív hatással volt rám a lányom születése. Többen viccelődtek azzal, hogy egy-két tizedet elvesz az, ha apukává válsz, de egyáltalán nem ez a helyzet, pont fordítva” – mondta a bajnokság 13. helyén végző dán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: