DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Steiner szerint a Haasnak nem volt más választása Mazepin ügyében

Az orosz versenyzőnek viharos körülmények között kellett távoznia az F1-ből, Günther Steiner szerint azonban ez volt az egyetlen választási lehetőségük.

Nem várt nehézségekkel indult a Haas csapatának 2022-es szezonja, hiszen a barcelonai téli teszt napjaiban lepte el a világsajtót a hír, miszerint Oroszország katonai offenzívát indított Ukrajna ellen, ami több szempontból is érzékenyen érintette az amerikai istállót. A csapat névadó szponzora akkoriban ugyanis a Európai Unió és az Egyesült Királyság szankciós listájára is felkerülő Dmitrij Mazepin érdekeltségi körébe tartozó Uralkali nevű orosz cég volt, a csapat egyik versenyzője pedig az orosz üzletember fia, Nyikita Mazepin. A csapatfőnök, Günther Steiner, valamint az istálló tulajdonosa, Gene Haas úgy döntöttek, hogy megválnak a főszponzortól, ezzel együtt pedig orosz versenyzőjüknek is ajtót mutattak. Steiner egy év távlatából sem lát kivetnivalót a csapat döntésében, annak ellenére sem, hogy az azzal járó kellemetlenségek igencsak megnehezítették a Haas felkészülését a 2022-es szezonra.

„Nem volt más választásunk az ukrajnai invázió után. Utólag visszanézve is úgy gondolom, hogy helyesen cselekedtünk” – idézi az olasz sportvezetőt az F1i.com. „Pénzügyi szempontból ugyan nem volt hatása a szakításnak, de a szezonkezdetünkre kétségkívül nagy hatást gyakorolt, hiszen sokat kellett dolgozzunk azért, hogy ott legyünk, ahol szerettünk volna. De amint visszatértünk a pályára Bahreinben, szembesültünk azzal, hogy milyen gyorsan rohan az élet. Soha nem rágódtunk a múlton, inkább csak próbáltuk a lehető legjobbat kihozni magunkból. Hatalmas kihívás volt, de ez egyben egy új lehetőséggel is szolgált számunkra, mi pedig csak erre szerettünk volna fókuszálni.”



A csapat vezetősége bő egy héttel a 2022-es idénynyitó előtt jelentette be, hogy a menesztett Mazepin helyét korábbi versenyzőjük, az F1-be visszatérő Kevin Magnussen foglalja el Mick Schumacher csapattársaként, a dán versenyző idénye pedig álomszerű rajtot vett, Bahreinben ugyanis az ötödik helyen intette le őt a kockás zászló, később pedig Interlagosban a csapat történetének első pole-pozícióját is sikerült megszereznie.

 

A MoneyGram csatlakozása elismerés a Haasnak

Steineréknek az elmúlt években nem volt túl sok szerencséje a szponzorválasztás terén, az Uralkali mellett ugyanis korábban a Rich Energy is viharos körülmények között távozott a csapat partnereinek sorából. A 2023-as idényre a Haas ismét új névadó szponzorral erősített a MoneyGram személyében, aminek következtében a csapat logója is új köntösbe öltözött. „Nem csak a pénzügyekről van szó, hanem arról, hogy a MoneyGram egy erős lábakon álló cég, amely tevékenységének 75%-át a globális színtéren végzi, annak ellenére, hogy amerikai cégről van szó.”

„A részvételük az F1 számára is visszajelzés, ránk pedig azért esett a választásuk, mert úgy látják, jó úton járunk. Ezzel pedig azt hiszem, hogy a miénk lett az egyik legstabilabb csapat, miközben a választásuk egyben elismerése is a munkánknak. Összességében nincs negatívum velük kapcsolatban, kizárólag pozitívum” – méltatta a csapat új partnerét Steiner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: