DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ki és mit tesztel kedden Abu Dhabiban?

Az átigazolók és az újoncok először próbálhatják ki új csapatuk autóit, míg néhány fiatal is lehetőséget kap a szezon utáni teszten, a fő hangsúly azonban a Pirelli 2023-as abroncsain lesz.

Most már hagyományosnak tekinthető, hogy a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj után még a pályán marad a Formula-1-es mezőny egy tesztre. A szokásoknak megfelelően részben fiatal pilóták tesztjeként is funkcionál majd a keddi nap (amely során helyi idő szerint reggel 9-től délután 18 óráig, azaz magyar idő szerint reggel 6-tól délután 15 órági lesznek pályán az autók), hiszen a csapatoknak az egyik autóba egy legfeljebb két nagydíjon rajthoz állt ifjú tehetséget kell beültetniük, míg a másikat vezethetik a szerződtetett versenyzőik.

Ez utóbbi sem lesz érdektelen, hiszen az eddigi alakulatait engedélyeivel Pierre Gasly és Fernando Alonso már most átülhet majd az Alpine-ba, illetve az Aston Martinba. Szintén kedden debütál Nyck de Vries az AlphaTaurinál, Oscar Piastri pedig a McLarennél, ám ők a fiatal versenyzőknek fenntartott autót fogják elfoglalni majd. Ugyanez lesz igaz a frissen bejelentett Logan Sargeantre a Williamsnél, a Haasnál viszont a visszatérő Nico Hülkenberg a többéves rutinja miatt értelemszerűen az „első” autóban kap lehetőséget.

svarcman-teszt-abudhabi-1



A 2023-as újoncokon kívül is láthatunk majd még fiatalokat a keddi tesztnap során: a Red Bullnál Liam Lawson, a Ferrarinál Robert Svarcman, a Mercedesnél Frederik Vesti, az Alpine-nál Jack Doohan, az Alfa Romeónál Theo Pourchaire, az Aston Martinnál Felipe Drugovich, a Haasnál pedig Pietro Fittipaldi gurul majd pályára. Értelemszerűen ez azt is jelenti, hogy néhány aktív pilóta kihagyja majd a körözést, beleértve például Esteban Ocont, Guanyu Zhout és Kevin Magnussent – bár például a Ferrari a tervek szerint megosztja a teendőket Charles Leclerc és Carlos Sainz, valamint Alonso és Lance Stroll között. A Red Bull és a Mercedes egyelőre nem konkretizálta, ki fog náluk vezetni a jelenlegi pilóták közül. Itt a (majdnem) teljes tesztfelállás:

Red Bull: ???, Liam Lawson

Ferrari: Charles Leclerc/Carlos Sainz, Robert Svarcman

Mercedes: ???, Frederik Vesti

Alpine: Pierre Gasly, Jack Doohan

McLaren: Lando Norris, Oscar Piastri

Alfa Romeo: Valtteri Bottas, Theo Pourchaire

Aston Martin: Fernando Alonso/Lance Stroll, Felipe Drugovich

Haas: Nico Hülkenberg, Pietro Fittipaldi

AlphaTauri: Yuki Tsunoda, Nyck de Vries

Williams: Alexander Albon, Logan Sargeant

f1-pirelli-teszt-dppi

A tesztnek az átigazolók és az újoncok bemutatkozása mellett a fő fókuszát a 2023-as abroncsok jelentik majd, hiszen a Pirelli véglegesítette a jövő évi keverékeket az Austinban és Mexikóvárosban az ennek dedikált szabadedzések során gyűjtött tapasztalatok során. Egy új keverék is debütál a kínálatban: a gumigyártó elmondása szerint az új C1-es keverék a jelenlegi C1-es és C2-es, azaz a két legkeményebb abroncs között foglal helyet a spektrumon. Jövőre így már összesen hat opcióból választhat majd a Pirelli, ugyanis az idei C1-et C0-ra keresztelik át, s a gumikat leginkább megterhelő pályákon fogják bevetni, mint Silverstone, Suzuka és Katar (a C2-től a C5-ig változatlanok maradnak az abroncsok).

Abu Dhabiban a szerződtetett versenyzők egy-egy C1-es és C2-es, három-három C3-as és C4-es, valamint két C5-ös szettet kapnak, az újoncok viszont csak a három lágyabb keverékből kapnak kettő-négy-kettő szettet. Viszont ők is csak a jövő évi abroncsokkal fognak dolgozni, azaz a fiatalok visszajelzései is fontosak lesznek mind a Pirelli, mind a csapatok szempontjából.

Szintén tesztelni fogják kedden az új metódust, amellyel az említett két szabadedzés utáni visszajelzéseket követően állapodtak meg az istállók, az FIA és a gumigyártó cég, miszerint az eddigi három helyett csak két óráig tartják 70 fokon melegítve a paplanokban az abroncsokat (az eredeti terv az volt, hogy 50 fokra viszik le ezt a hőmérsékletet, de ez kritikákat váltott ki a pilóták oldaláról, így született meg ez a megoldás).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: