DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hírösszefoglaló: Mateschitz öröksége, Piquet újabb balhéja, gyászol a rali

A Mercedes gyengébb versenyre számít Brazíliában, Dietrich Mateschitz fia tulajdonos lesz, de nem szól bele a Red Bull vezetésébe, nőttek a sport bevételei, Ricciardo a McLarennél is maradhat tartalékként, Mazepin DJ lett, Quartararo kezdett jobban Valenciában, gyászol a hazai rali, elindult a TOP50 szavazás – a mai nap híreit gyűjtöttük egybe.

Cikkünkben a mai nap, november 4. legfontosabb F1-es és egyéb motorsport híreit gyűjtöttük össze – aki ezt elolvassa, biztosan nem marad le semmiről, ami pénteken történt!

Egy hét múlva kezdetét veszi a szabadedzésekkel a Brazil Nagydíj, James Vowles, a Mercedes stratégiai igazgatója pedig úgy gondolja, csapata nem lesz olyan jó Brazíliában, mint Mexikóban volt. A mérnök magyarázata itt olvasható.

Ugyancsak a Mercedeshez kapcsolódó hír, hogy a csapat és Lewis Hamilton a tél folyamán fog tárgyalóasztalhoz ülni a versenyző szerződéshosszabbításával kapcsolatban. Hamilton jelenlegi kontraktusa 2023 végén jár le, de jelenleg úgy tűnik, folytatni szeretné karrierjét.



A hírek szerint a nemrégiben elhunyt alapító fia, Mark Mateschitz kapja meg a Red Bull GmbH részvényeinek 49 százalékát, ám az üzemeltetésben már nem fog részt venni, azt egy igazgatótanácsra bízzák. Dietrich Mateschitz utolsó terve a Red Bullnál a hírek szerint egy új szélcsatorna építése volt.

Sergio Perez jól kezdte az évet, utána viszont voltak nehéz versenyei a mexikóinak, aki külön kiemelt egy futamot ezek közül. A pilóta újfent utalt arra, hogy a Red Bull Verstappennek kedvezett a fejlesztésekkel.

Helmut Marko, a Red Bull főtanácsadója úgy gondolja, Max Verstappen istállótársaként lehetetlenség kitűnni, mert a holland annyira jó, hogy szinte lehetetlen felülmúlni. Sok karriernek tett már rosszat.

Tovább nőttek a sportág bevételei: közel 300 milliárd forintnak megfelelő összeg folyt be a Formula-1 kasszájába a 2022-es harmadik negyedévben – a sorozat mégis kevesebb profitot termelt, mint egy évvel korábban ebben az időszakban. Ennek hátteréről itt írtunk.

Egyáltalán nem garantálható, hogy a 2023-as szezont kihagyó Daniel Ricciardo a Mercedes tartalékpilótája lesz: az ausztrál akár a McLarennél is maradhat ebben a státuszban – a csapatfőnök nem zárja ki a lehetőséget.

Ralf Schumacher megosztó véleményének adott hangot: szerinte akár két német pilótája is lehetne a Haas csapatának, úgy látja, Kevin Magnussen már nem tudott stabilan jobb teljesítményt nyújtani a csapattársánál.

Bulvár rovatunkban egy botrányról számoltunk be: Ismét durva kijelentései miatt került az újságokba a korábbi háromszoros F1-es világbajnok brazil versenyző, Nelson Piquet, aki ellen a szövetségi ügyészség vizsgálatot is indított. Piquet arról beszélt, temetőben látná az új brazil elnököt – részletesen itt.

Ugyancsak bulvártéma, hogy a Formula-1-ből orosz-ukrán háború miatt kiszorult Nyikita Mazepin új munkát talált: rendezvényszervező céget nyitott és DJ lett.

Még két másik korábbi Formula-1-es versenyzőről írtunk Parc Fermé rovatunkban. A világbajnok édesapja, Jos Verstappen egy Red Bull-festésű Citroennel fog újabb belga raliversenyen részt venni, melyről itt találhattok képeket. Giancarlo Fisichella pedig együlésessel fog versenyezni, az S5000 Tasman Seriesben.

A hétvége fő motorsporteseménye a MotoGP szezonzárója Valenciában. Az első szabadedzést az üldöző Fabio Quartararo első helyen, az éllovas Francesco Bagnaia csupán 17. pozícióban zárta – a második tréninget követő összesítésben azonban, mely alapján Luca Marini a leggyorsabb, Quartararo és Bagnaia nyolcadik és kilencedik helyen végzett. Az olasznak kényelmes, 23 pontos az előnye, de érezhető rajta a nyomás. A valenciai eseményeket itt foglaltuk össze.

Gyászol a magyar ralitársadalom: elhunyt Berta József, a Rali2-es mezőny oszlopos tagja és az 5-ös kategória korábbi bajnoka.

Végezetül elkezdődött a TOP50 Magyar Autóversenyző 2022 rangsor olvasói szavazása. Itt voksolhatsz te is azokra a hazai pilótákra, akik szerinted a legjobb teljesítményt nyújtották a szezon során!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: