DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Tovább nőttek a Formula-1 bevételei

Közel 300 milliárd forintnak megfelelő összeg folyt be a Formula-1 kasszájába a 2022-es harmadik negyedévben – a sorozat mégis kevesebb profitot termelt, mint egy évvel korábban ebben az időszakban.

Megérkezett a Formula-1 pénzügyi jelentése a 2022-es harmadik negyedévről – július, augusztus és szeptember –, amely során a sportág 7 %-kal több bevételt termelt, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Az F1-es kasszába 715 millió dollár (átszámítva 295 milliárd forint) folyt be, míg egy évvel korábban 668 millió dollár volt a bevétel.

A harmadik negyedév jól összehasonlítható a két szezont tekintve, hiszen 2021-ben és 2022-ben is hét versenyt tartottak ebben az időszakban. Hat nagydíjhétvége megegyezett a két évben, ezeken kívül tavaly az Orosz Nagydíj (melyet idén töröltek), idén pedig a Francia Nagydíj esett az időszakba. Az orosz versenyt idén is a harmadik negyedévben tartották volna, de törölték – Szocsival együtt még nagyobb lett volna a negyedéves bevétel. Egyébként a promóterektől kisebb összeg folyt be a 2021-esnél (szintén Szocsi kiesése miatt), de ezt ellensúlyozták a megnövekedett közvetítési és szponzori bevételek. A közvetítési csoportba tartozik az ESPN-nel kötött megállapodás az egyesült államokbeli jogokra, valamint a három nagy európai piacon történt hosszabbítás a Sky csatornával.



A bevétel növekedése részben a Covid-korlátozások enyhülésének köszönhető. A megszorítások 2021 harmadik negyedévében még részben jelen voltak, idén azonban már teljesen megszűntek. Ennek köszönhetően az F1 egyik jelentős bevételi forrása, a Paddock Club is több vendéget fogadott és eggyel több helyszínen volt jelen – így nagyobb összeg is folyt be rajta keresztül.

Ugyanakkor a Formula-1 kiadásai is megnövekedtek, így a sportág valójában kevesebb profitot termelt, mint egy évvel korábban: 64 millió dollár (26 milliárd forint) haszon maradt a kasszában, 5,8 százalékkal kevesebb, mint előző évben. Ennek oka részben az, hogy a csapatoknak folyósított kifizetés 338 millió dollárról 370 millióra növekedett, továbbá a nagyobb fordulatszámon működő Paddock Club is nagyobb kiadást jelentett. Nőttek a Formula-2 és Formula-3 sorozatokhoz kapcsolódó költségek, de még az eladási, adminisztratív, informatikai és jogi kiadások is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: