DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Gyászol a Ferrari, döntés előtt a Haas, lesz Brazil Nagydíj – ez történt ma az F1-ben

Legendás Ferrari-mérnök hunyt el, a kaotikus helyzet ellenére nincs veszélyben a Brazil Nagydíj, az Audival is együtt dolgozna, és megy a Bajnokok Tornájára Valtteri Bottas, Günther Steiner szerint hamarosan dönthet pilótájáról a Haas, F1-esben debütál a Mercedes tehetsége, válaszolt Fernando Alonso kritikáira az Alpine csapatfőnöke, szabálytervezetet módosíthatnak a pilóták kritikái miatt, 8-10 hónap lemaradásban van a Mercedes, Sergio Perez szerint senki sem győzné le azonos autóval Max Verstappent: íme november 2-a legfontosabb hírei egy csokorba gyűjtve.

Cikkünkben a mai nap, november 2-a legfontosabb F1-es híreit gyűjtöttük egy csokorba: aki ezt elolvassa, biztosan nem marad le semmiről, ami ma történt.

A Ferrari adta hírül, hogy 87 éves korában elhunyt Mauro Forghieri, a patinás istálló egykori legendás technikai vezetője. Az olasz szakember 1960-ban csatlakozott a Scuderiához, ahol olyan jó benyomást tett Enzo Ferrarira, hogy miután Carlo Chiti főtervező 1961-ben távozott, őt nevezte ki technikai főnöknek a Formula-1-es istállóhoz. A részletekről itt írtunk!

Kaotikus a helyzet Brazíliában a választások végkimenetele miatt, azonban a Formula.hu információi szerint nincs alapja a pletykáknak, amelyek szerint elmaradhat a Brazil Nagydíj. Mészáros Sándor kollégánk utánajárt a hírnek, és arra jutott: jelen állás szerint megrendezik a futamot, már zajlanak az előkészületek, az illetékesek az utolsó simításokat végzik. Részletek ide kattintva!

 -00121040_460



2026-tól a Sauberrel közösen érkezik meg az F1-be az Audi, a hinwiliek finn pilótája, Valtteri Bottas pedig ezt még mindenképpen szeretné a csapatnál megvárni. Mint mondta, „33 éves vagyok, de úgy érzem, hogy rengeteget tanulhatok még és gyorsabb versenyzővé válhatok.” Bottas nyilatkozata itt olvasható!

Szintén Bottas: a Race of Champions szervezői bejelentették, hogy a finn is elindult a január 28-29-én sorra kerülő eseményen, amelyet az idei évhez hasonlóan jeges pályán fognak rendezni. Bottas már az előző kiírásban is szerepelt volna, ám az utolsó pillanatban kénytelen volt lemondani a részvételt, mert más kötelezettsége volt. 

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke szerint már közel járnak ahhoz, hogy eldöntsék, ki lesz 2023-ban Kevin Magnussen csapattársa. A szakember szót ejtett Mick Schumacher helyzetéről is: https://formula.hu/f1/2022/11/02/steiner-mar-kozel-a-dontes-ideje

-00122045_604

Toto Wolff szerint a Mercedes nyolc-tíz hónap lemaradásban van a Red Bullhoz képest, azt viszont ismét kijelentette: inkább nyernének idén egy futamot, mint hogy megcélozzák a konstruktőri második helyet. Hogy miért? Ide kattintva elolvasható!

Válaszolt Fernando Alonso éles szavaira Otmar Szafnauer: az Alpine csapatfőnöke szerint az istálló szándékosan döntött úgy, hogy a teljesítményt favorizálja a megbízhatóság helyett, méghozzá még azt megelőzően, hogy ő a csapathoz került. Szafnauer szavai: https://formula.hu/f1/2022/11/02/igy-volt-helyes-valaszolta-az-alpine-alonsonak

Sergio Perez nem hiszi, hogy Max Verstappent jelenleg bárki is le tudná győzni azonos autóval. A kétszeres világbajnok csapattársa igyekszik tanulni, de nincs könnyű dolga  részletek itt: https://formula.hu/f1/2022/11/02/perez-senki-sem-tudna-egybol-legyozni-maxot

-00122042_386

Egy ideje már tervben van, hogy megszabadulnak a gumimelegítő paplanoktól a Formula-1-ben: ezt a 2024-es szezontól tervezik bevezetni, ám már egy előző lépcsőnek szánták, hogy jövőre 70 helyett 50 fokosra melegítik az abroncsokat. Csakhogy ez komoly kritikákat váltott ki a versenyzők oldaláról azt követően, hogy az USA Nagydíj második edzésén kipróbálhatták az újítást a 2023-as prototípus abroncsokkal együtt: Max Verstappen például azt vetítette előre, hogy rengeteg balesethez fog vezetni az újítás a túl hideg gumik miatt. Most úgy tűnik, hogy a Pirelli más megoldást mellett dönthet: https://formula.hu/parc-ferme/33971

A Mercedes bejelentette, hogy Frederik Vesti kap lehetőséget a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj után sorra kerülő teszten, amelyen a csapatok kötelesek az egyik autójukba egy fiatal pilótát ültetni. Részletek: https://formula.hu/parc-ferme/33968 

A végére pedig a hétvégi program: a MotoGP és a NASCAR szerepel az előttünk álló hétvégi menetrendben, amely a tv-közvetítésekkel együtt itt megtekinthető!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: