DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Elhunyt a Ferrari legendás mérnöke

87 éves korában meghalt Mauro Forghieri, a Scuderia egykori F1-es technikai főnöke, akinek vezetésével a maranellóiak számos vb-címet nyertek a hatvanas-hetvenes-nyolcvanak évek során.

A Ferrari adta hírül, hogy 87 éves korában elhunyt Mauro Forghieri, a patinás istálló egykori legendás technikai vezetője. Az olasz szakember 1960-ban csatlakozott a Scuderiához, ahol olyan jó benyomást tett Enzo Ferrarira, hogy miután Carlo Chiti főtervező 1961-ben távozott, őt nevezte ki technikai főnöknek a Formula-1-es istállóhoz.

forghieri-ferrari



Forghieri 1962-től 1984-ig töltötte be ezt a posztot a Ferrarinál, ez idő alatt összesen négy egyéni és hét konstruktőri világbajnoki címet nyertek a vörösök. Az ő nevéhez fűződnek olyan legendás konstrukciók, mint a V8-as erőforrás által hajtott 158-as, amellyel John Surtees 1964-ben vb-t nyert, valamint a 312-es sorozat, amellyel többek között Niki Lauda nyerte a címeit.

Az olasz mérnök 1984-ben hagyta el a posztot, de három évig még a Ferrarinál dolgozott a 408 4RM koncepcióautón. 1987-ben aztán távozott az olaszoktól, de dolgozott még a Lamborghininél is azon a V12-es motoron, amely 1989-ben és 1990-ben versenyzett az F1-ben.

Forghieri a Ferrarinál betöltött kulcsszerepe miatt tavaly januárban díszpolgári címet kapott Modena városától. A legendás mérnökről és munkásságáról korábban egy Retro-cikkben is írtunk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: