DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Bottas szeretne az Audi-projekt részese lenni

Az Alfa Romeo versenyzője szerint a jövőbeli sikerek érdekében a német gyártónak minél hamarabb el kell kezdenie támogatnia a svájci istállót, a projekt pedig számára is érdekes lehetőséget jelent.

A múlt héten vált hivatalossá, hogy az Audi a Sauber partnereként érkezik majd a Formula-1-be 2026-ban, az új motorformula első évében, miközben a svájci istálló jelenlegi névadó szponzora, az Alfa Romeo a 2023-as szezon végén megszakítja együttműködését a csapattal. A gárda vélhetően Sauber néven fog versenyezni a 2024-es, valamint 2025-ös évadokban, azonban könnyen elképzelhető, hogy a négykarikás márka már a hivatalos belépést megelőzően is növeli majd szerepvállalását a hinwili istálló életében. A csapat finn versenyzője, Valtteri Bottas éppen erre biztatja az ingolstadti gyártó vezérkarát, hiszen ezzel megágyazhatnának a közös jövőbeli sikereknek.

„Az Audi hatalmas lehetőséget jelent a Sauber számára. Kétségtelen, hogy sikereket akarnak elérni a jövőben és komolyan veszik a projektet. Mindazonáltal azon is sok múlik majd, hogy milyen mértékben támogatnak minket, mielőtt hivatalosan is a motorpartnerünkké válnak majd. Jövőre semmi nem változik, továbbra is az Alfa Romeóval dolgozunk majd, és reménykedünk benne, hogy sikerül az ideinél jobb autóval előállnunk. Azt követően azonban véleményem szerint sok függ majd attól, hogy mennyire lesznek hajlandóak támogatni minket. Ha tényleg igyekeznek segíteni és a motor is jó lesz 2026-ban – amit egyelőre lehetetlen megjósolni – akkor sikeresek lehetünk” – idézi Bottast az F1i.com.



A tapasztalt finn öt évet töltött el a hibridérát uraló Mercedes csapatánál, így testközelből tapasztalhatta meg, hogyan működik egy győztes istálló gépezete. A svájci istállónál töltött első idénye felemásan alakult, hiszen az erős kezdést jelentős visszaesés követte a szezon második felében, Bottas azonban egyértelművé tette, hogy szívesen részese lenne az Audi-projektnek is. „Kétségkívül van még min dolgoznunk, de például a létesítményeink már rendben vannak, bár néhány berendezés még nem üti meg egy világbajnok csapat szintjét” – magyarázta a tízszeres futamgyőztes. 

„Az emberek száma egy kicsit kevesebb, mint amihez szoktam a tavalyi évben, de nem látom akadályát annak, hogy az Audival közösen feljebb lépjünk. Szerintem minden pilóta számára érdekes lehetőséget jelent ez az együttműködés, nekem pedig különösen, hiszen már most is a csapat tagjaként versenyzem. 33 éves vagyok, de úgy érzem, hogy rengeteget tanulhatok még és gyorsabb versenyzővé válhatok. Sokat adhatok az F1-nek, ezért terveim szerint maradnék még egy ideig. A jövőmet illetően nyitott vagyok, az USA-t például nagyon szeretem és rengeteg érdekes kategória van ott, beleértve az IndyCart is, de ennek még nincs itt az ideje” – tekintett előre a finn, akit Chip Ganassi is szívesen látna a tengerentúlon. Bottas azonban egyértelművé tette elsődleges célját: „Ha a lehetőség adott, akkor leginkább az Audinál képzelném el magam.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: