DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nyolc-tíz hónap lemaradásban van a Mercedes

Nem ájul el a csapat egy második helytől, hiszen a Red Bull zsinórban kilencedszer nyert – mondja Toto Wolff, aki szerint 2023 elején is a konstruktőri bajnok lesz előnyben, és azt sem gondolja, hogy most már a Mercedes lenne a második erő.

Nagy utat járt be a Mercedes a 2022-es szezon során: az év elején voltak egy másodperces körönkénti lemaradásban is, ennek ellenére a texasi és mexikói versenyeken az első pozícióért álltak harcban. Toto Wolff arról beszélt, csapata már tudja, mi okozza a teljesítménybeli hátrányt a Red Bullhoz képest, a konstruktőri világbajnoki címet USA Nagydíjon bebiztosító rivális azonban továbbra is jelentős előnyben van, így Brackley-ben nincs ok az örömre.

„Sosem vagyok magabiztos, szerintem a pohár mindig félig üres. Ezért nincs okom pozitívan látni a helyzetet. Éppen zsinórban a kilencedik győzelmüket szerezték, ezért nem ájulunk el egy második és negyedik helytől. Hosszú utat kell megtennünk, hogy felzárkózzunk. Ott lesz erre a tél, a fejlesztésünk pedig eddig jól halad, nagyobb mértékű lépéseken is dolgozunk, mint pár pontnyi plusz leszorítóerő. Mindent beleadunk és annál is többet, hogy visszakerüljünk a bajnoki címért küzdő pozícióba” – idézi a RaceFans.net Wolffot.



„Egyértelműen előnyben lesznek a 2023-as szezon előtt is, de már értjük, honnan fakad a különbség köztünk” – jósolta meg az osztrák, hogy a téli szünet biztosan nem lesz elég a Red Bull átlépésére, hiszen eleve nagy lemaradásból indulnak, hiszen a szezon többségében sötétben tapogatóztak. Ahogy ő fogalmazott:

„Ők tovább tudják vinni az autójuk egyes erősségeit, mi viszont nyolc-tíz hónapot veszítettünk el fejlesztés tekintetében, mivel nem értettük, mi a probléma. Ez egyértelműen kihívás lesz. De ez egy hosszú játék valamennyiünk számára, a versenyzők és a csapat is így játszik. A teljesítményt pedig nem egy év vagy egy hétvége alapján akarom megítélni, hanem az alapján, hogy tudunk-e hosszabb távon bajnoki címeket nyerni” – mondta Wolff.

A csapatvezető a Red Bull mellett pár szót ejtett a Ferrariról is. A két amerikai versenyen a Mercedes megelőzte az olasz riválist, Mexikóvárosban a differencia különösen nagy volt a két istálló között. Wolff szerint azonban nincs szó arról, hogy most már a Mercedes a mezőny második leggyorsabb csapata:

„Ezt nem jelenteném ki, hiszen egy erős istállóról van szó, nekünk pedig épp volt pár jó vasárnapunk. Ez a pálya is kedvezett talán nekünk. Brazília után talán már teljesebb képet látunk, de nem hiszem, hogy hirtelen fél perccel lassabbak lettek nálunk” – mondta Wolff, a hétvégi futamon láttott különbségre utalva. A második Hamiltont és ötödik Sainzt egészen pontosan 43 másodperc választotta el a leintésnél.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: