DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Így búcsúzik az F1 közössége Mateschitztől

Fájdalmas hír rázta meg az F1 világát szombaton: hosszan tartó betegség után 78 éves korában elhunyt Dietrich Mateschitz, a Red Bull-cégóriás társalapítója és társtulajdonosa.

Az állhatatos osztrák üzletember halálhíre közvetlenül az USA Nagydíj kvalifikációja előtt rázta meg a királykategória világát. Az időmérő edzést követően Max Verstappen és Sergio Perez, azóta pedig többek között Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is megemlékezett a megboldogult Mateschitzről, akinek elhivatottsága és víziója egy napjainkra globálissá váló márka születését tette lehetővé. Munkásságát és törekvéseit tökéletesen jellemzi, hogy a Red Bull Formula-1-es csapata sikerrel veszi fel a harcot olyan nagy autógyártókkal, mint a Ferrari vagy a Mercedes, miközben a gárda testvércsapata, az AlphaTauri is rendelkezik már futamgyőzelmekkel, dobogókkal.

A Formula-1 vezérigazgatója, valamint az FIA elnöke, Mohammed ben Sulayem is együttérzését fejezte ki, többnyire Mateschitz vállalkozó szellemét, valamint az ifjú tehetségek támogatását kiemelő posztjaikban. A Red Bull kiemelkedő szerepet töltött be a sportszponzoráció terén, elég csak a Red Bull Air Race versenyeire vagy éppen a három magyar labdarúgót is foglalkoztató RB Leipzig futballcsapatára gondolni. A jelenlegi mezőny nem kevesebb, mint hét tagja is a Red Bull támogatásának köszönhetően debütálhatott a királykategóriában.

Közéjük tartozik Carlos Sainz is, aki 2015-ben kapta meg a lehetőséget az akkor még Toro Rossóként működő testvéristállótól: „Szeretném kifejezni részvétem Dietrich családjának és az egész Red Bull-családnak. Meglehetősen jól ismertem őt, emellett rengeteget segített pályafutásom korábbi szakaszában. Nélküle nem jutottam volna el a Formula-1-be” – mondta a spanyol.

A Red Bull-családtól éppen a következő hetekben búcsúzó Pierre Gasly a következőket fogalmazta meg: „Természetesen nagyon elszomorítottak a róla érkező hírek, különösen ezen a hétvégén. A kvalifikáció előtt küldtem egy üzenetet a családjának. Örökre emlékezni fogunk arra, amit tett és elért a Red Bull-lal, valamint arra, hogy mennyit adott nekünk, a Red Bull-család tagjainak."

A Red Bullnál kereken 100 versenyen rajthoz álló Daniel Ricciardót is mélyen megdöbbentette a hír: „Hozzám is az időmérő előtt jutott el a hír. Nyilvánvalóan nem a legkellemesebb egy órán vagyunk túl. Szeretném részvétemet kifejezni a családjának és a Red Bull-családnak. Kulcsszerepe volt a karrieremben és abban, hogy idáig jutottam, ahol most vagyok. A távozásom után is tartottuk a kapcsolatot. Nem igazán szerette a rivaldafényt, ezért ha megtudtam, hogy a pályán tartózkodik, akkor mindenképp megpróbáltam vele beszélni. Fenomenális, amit felépített, a Red Bull-családba tartozó sportolók pedig rengeteg szép emléket idézhetnek fel róla. Szomorú hír, de milyen nagyszerű ember volt.”



A Williamshez való távozása ellenére is a Red Bull támogatását élvező Alex Albon elárulta, ő csupán az időmérőt követően értesült a szomorú hírről: „Engem csak az edzést követően tájékoztattak. Sokkoló. Csodálatos, amit a sportban elért, nem csak a Formula-1-ben, hanem abban a tekintetben is, hogy mennyi versenyző kapott lehetőséget az áttörésre az ő támogatásukkal, magamat is beleértve. 12 éves voltam, amikor a Red Bull elkezdett szponzorálni. Hatalmas szíve volt, és nagy szenvedélyt tanúsított a sport iránt, de minden más iránt is. Nagyon fog hiányozni.”

A mindeddig utolsó Red Bull-juniorként tavaly debütáló Yuki Tsunoda is együttérzését fejezte ki: „Mint Red Bull családtag, nagyon szomorú esemény ez. Rossz volt hallani a hírt, különösen a kvalifikáció előtt. Néhányszor személyesen is találkoztunk, emellett telefonon is beszéltünk. Nagyon kedves ember és hatalmas szerepet játszott a Red Bull életében. Nélküle a Red Bull Racing és az AlphaTauri nem lenne képes ilyen fejlődésre. Nyugodjék békében, holnap pedig érte is keményen nyomjuk majd.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: