DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Horner: Dietrich adott lehetőséget nekem

„Neki köszönhetjük, hogy itt vagyunk” – fogalmazott az alapító tulajdonosát, Dietrich Mateschitzet gyászoló Red Bull F1-es csapatának főnöke, aki szerint sokakat inspirált az üzletember.

Az USA Nagydíj szombatján érkezett a hír, hogy 78 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt a Red Bull társalapítója és tulajdonosa, Dietrich Mateschitz. Mivel elsősorban neki volt köszönhető, hogy az energiaitalos vállalat a 2000-es évek közepén két Formula-1-es csapatot is felvásárolt, amelyek komoly sikereket értek el azóta, az anyaistállót irányító Christian Horner még az austini kvalifikáció előtt emlékezett meg Mateschitzről a sajtónak nyilatkozva:

„Figyelemre méltó ember volt, rengeteg embernek segített – nem is csak a Formula-1-ben, hanem a Red Bull világában, szerte az összes sportágban. Sokakat inspiráló személyiség volt. Ő az oka annak, hogy itt vagyunk, az ő szenvedélye volt a Formula-1. Az ő jövőképének köszönhetjük, hogy két csapata volt az F1-es paddockban. Mindig lelkes, bátorító és támogató volt a jó és rossz napokon egyaránt.”

mateschitz-2-dppi



„Nagyon sokan köszönhetnek neki sok mindent. Megtiszteltetésnek érzem, hogy ismerhettem őt. A sokk ellenére a teljes csapat azt fogja tenni, amit ő is akarna: hogy a lehető legjobbat nyújtsuk az autóival és megpróbáljuk bebiztosítani a konstruktőri vb-címet. Fontos felismernünk, mennyi mindennel járult hozzá a sporthoz, de nem is csak ahhoz, hanem azon túl is.”

Arra a kérdésre, hogy mi a legfontosabb személyes élménye Mateschitz kapcsán, így felelt Horner: „Ő adott lehetőséget nekem még fiatal srácként. Támogatott és inspirált, mint oly sokakat. Rengeteg embernek adott lehetőséget, és arra bátorított, hogy semmi sem lehetetlen és hogy kövessük az álmunkat. Az F1 rajongója volt, és rettenetesen büszke volt arra, amit elértünk.”

Mateschitz halála után a közösségi oldalakat elárasztották a részvétnyilvánító posztok. Az F1 nevében Stefano Domenicali vezérigazgató búcsúzott az üzletembertől, de a nagy rivális Mercedes és a Ferrari is szép szavakkal illette a Red Bull alapítóját: Domenicali és a Mercedes például egyaránt „látnoki vállalkozónak” nevezte őt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: