DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Az FIA előállt a delfinezés elleni tervével

Az idei szabályváltozások legrosszabb nem várt hozománya a delfinezés, amelyen lassan, de biztosan kezdenek úrrá lenni a csapatok, az FIA azonban drasztikus lépésekre készül.

Az Azerbajdzsáni Nagydíjat követően minden addiginál erősebb visszhangot kapott az autók pattogása az egyenesben, amelyet a padlólemez érintkezése generál a talajjal. Arról, hogy mi is az a delfinezés, itt írtunk részletesebben.

Miután Hamilton és Ricciardo is erős hátfájdalmakkal küzdött a bakui hétvégén, sőt Gasly később elárulta, hogy maga is csak azért tudta végigcsinálni a hétvégét, mert tömte magába a fájdalomcsillapítót, az FIA gyorsan előállt egy szezonközi szabálymódosítással. Az autók maximális függőleges kilengését szabályozzák majd - az előzetes tervekkel ellentétben - a nyári szünetet követő első versenytől, a Belga Nagydíjtól.



Ez egyet jelent azzal, hogy azoknak a csapatoknak, akiknek autói meghaladják a Nemzetközi Automobil Szövetség által előírt határértéket, emelniük kell majd az autóik hasmagasságán, ami nyilván tempóvesztéshez fog vezetni.

Azonban ez csak a rövid távú megoldás, hiszen több külföldi oldal is egyaránt arról számolt be, hogy az FIA már előállt a azzal a direktívával, ami hosszabb távon is kiküszöböli az autók végeláthatatlan pattogását. Elmondásuk szerint, mivel az autók csak egyre gyorsabbak lesznek és egyre több leszorítóerőt generálnak majd, ezért szükség lesz a következő szabálymódosításokra:

- 25 milliméterrel megemelik a padlólemezek szélét

- a torok megemelése

- sokkal szigorúbb ellenőrzések a padlólemezek hosszirányú deformálódását illetően

- egy kifinomultabb eszköz, amely képes pontosabban mérni az aerodinamika okozta rezgéseket

Továbbá szó esett Guanyu Zhou silverstone-i hatalmas balesetéről, aminek hozományaként sokkal szigorúbb előírásoknak kell majd megfelelniük a 2023-as autóknak egy olyan balesetnél, melyben felborul az autó. A szabályok elfogadása a Motorsport Világtanács jóváhagyására vár.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: