DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Így festhet a 2022-es F1-es naptár

Bár a világjárvány miatt még az idei menetrend sem tekinthető sziklaszilárdnak, sajtóértesülések szerint már többé-kevésbé összeállt a jövő évi F1-es kalendárium, benne ismét 23 állomással.

A jelenlegi tervek szerint még nyolc futam van hátra a 2021-es Formula-1-es idényből, s egy komoly akadály elhárult a menetrend zavartalan lebonyolítása elől azzal, hogy Törökország lekerült a vörös zónás listáról a briteknél. Persze a folyamatosan változó koronavírus-helyzet még beleszólhat az idei szezonba, a háttérben viszont már alakul a 2022-es F1-es versenynaptár is.

Olyannyira, hogy az általában jól értesült RaceFans.net szaklap már egy konkrét tervezetet is közzétett – ami persze még távolról sem tekinthető hivatalosnak, de vélhetően valami ehhez nagyon hasonlót jelenthetnek majd be a következő hetekben. E szerint a 2022-es évad már ténylegesen 23 fordulóból állhat, s két tesztet – a hírek szerint Barcelonában és Bahreinben is ismerkedni fog a mezőny az új autókkal – követően újfent Bahreinben rendezik majd az idénynyitót március 20-án.

f1-bahrein-start-2021-dppi



Ezt egyből követi az idén decemberben debütáló, de év eleji időpontot preferáló szaúd-arábiai verseny, majd áprilisban jön az Ausztrália–Kína páros – ami persze a szigorú helyi koronavírus-előírások miatt még ilyen messzi időpont esetén is erősen kérdésesnek tűnik. Május 8-án aztán debütálna az új amerikai pálya Miamiban, majd következne Barcelona és Monaco – a RaceFans.net értesülései szerint utóbbi ráadásul kukázni fogja azt a hagyományt, hogy péntek helyett csütörtökön rendezik a szabadedzéseket, köszönhetően a vártnál nehézkesebb tárgyalásoknak.

Júniusban Baku és Montreal következne, míg júliusban nem kevesebb, mint négy futamot rendeznének. Itt is vannak még kérdőjelek, Silverstone és Spielberg ugyanis még időpontot cserélhet a lenti táblázathoz képest, bár a britek szeretnék elkerülni az ütközést a július 10-i wimbledoni teniszdöntővel. A RaceFans.net úgy tudja, a Francia Nagydíj sorsa is kétséges, a Paul Ricard helyére pedig az olaszországi Imola ugorhat be adott esetben. A nyári szünet előtti utolsó állomást szokás szerint a Hungaroringen rendeznék.

Az őszi menetrend szinte teljes egészében megegyezik azzal, mint amit eredetileg idén is terveztek. Két tripla forduló követné egymást (azaz a csapatok tiltakozása ellenére három ilyen is lenne 2022-ben) Spa–Zandvoort–Monza és Szocsi–Szingapúr–Suzuka révén – bár Szingapúrnak lejár a kontraktusa, így nem kizárt, hogy a tavaly és idén is beugró Isztambul venné át a helyét. Ezután jönnének a szokásos austini, mexikóvárosi és interlagosi versenyek, majd az idény Abu Dhabiban zárulna, méghozzá három decemberi finálét követően ezúttal már november második felében.

Így festhet a 2022-es F1-es versenynaptár a RaceFans.net információi szerint:

Március 20. Bahrein, Szahír
Március 27. Szaúd-Arábia, Dzsidda
Április 10. Ausztrália, Melbourne
Április 24. Kína, Sanghaj
Május 8. Egyesült Államok, Miami
Május 22. Spanyolország, Barcelona
Május 29. Monaco, Monte-Carlo
Június 12. Azerbajdzsán, Baku
Június 19. Kanada, Montreal
Július 3. Nagy-Britannia, Silverstone
Július 10. Ausztria, Spielberg
Július 17. Franciaország, Le Castellet / Olaszország, Imola
Július 31. Magyarország, Hungaroring
Augusztus 28. Belgium, Spa-Francorchamps
Szeptember 4. Hollandia, Zandvoort
Szeptember 11. Olaszország, Monza
Szeptember 25. Oroszország, Szocsi
Október 2. Szingapúr / Törökország, Isztambul
Október 9. Japán, Suzuka
Október 23. Egyesült Államok, Austin
Október 30. Mexikó, Mexikóváros
November 13. Brazília, Interlagos
November 20. Abu Dhabi, Yas Marina
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: