DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Elbeszélget az F1 vezetése a pilótákkal Mazepin miatt

Stefano Domenicali, az F1 új vezérigazgatója már egy levelet is írt a mezőny tagjainak: szerinte rendkívül fontos, hogy versenyzőként a sportág arcai és példaképként kell viselkedniük.

Különösen a tavalyi esztendőben a Formula-1 rengeteg fontos ügy mellett kiállt: az egyik legfontosabb kezdeményezük az „Együtt versenyzünk” („We Race As One”) volt, amellyel a rasszizmus ellen és a sokszínűség mellett kívántak kiállni. A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton volt a vezéralakja a kezdeményezésnek, de az F1 új vezérigazgatója szeretné, ha a teljes mezőny példaképekként viselkedne – minderről egy interjúban beszélt, amelyből a Motorsport.com idézte a szavait:

f1-pilotak-dppi-2020



„Személyesen küldtem egy levelet az összes versenyzőnek, mivel meg akartam osztani velük, mennyire fontos, hogy megértsék, mennyire értékesek abból a szempontból, hogy pozitív nagykövetei legyenek a Formula-1-nek. Nemcsak magáról a sportról beszélek, hanem azokról az értékekről, amelyre az F1 kíván fókuszálni, mint például az „Együtt versenyzünk” kezdeményezés vagy épp a sokszínűségre és fenntarthatóságra irányuló projektjeink.”

„Még sosem volt az F1-ben ilyen sok fantasztikus, fiatal, tehetséges és nagyon erős pilótánk, és nem akarjuk elszalasztani a lehetőséget, hogy megértsék, hogy ők többek, mint versenyzők. Komoly felelősségük van, hiszen ők a sport arcai. Meg kell érteniük a viselkedésük, a szavaik fontosságát.”

A szociális ügyek melletti kiálláson túl a másik ok, amiért Domenicali szeretne elbeszélgetni a versenyzőkkel, a Nyikita Mazepin körül kialakult fogdosási botrány. Az F1 úgy nyilatkozott a történtek kapcsán, hogy a Haas felelőssége az ügy kezelése, a csapat pedig állítása szerint nem is söpri a szőnyeg alá az orosz tettét. Domenicali a Mazepin-eset kapcsán így beszélt:

„Elég egyértelmű volt, hogy amit tett, elfogadhatatlan volt. Ugyanakkor bocsánatot kért. Reakciókért arra, amit tett, a beszélgetés során egyértelművé kell tennünk, hogy bizonyos dolgokkal nem viccelhetnek. Túl fontosak ahhoz, hogy ne értsék meg, hogy példaképek, ezt el kell fogadniuk. Ezt át fogjuk beszélni együtt, nem csak vele. A megfelelő pillanatban szeretnék egy találkozót velük, hogy felismerjék, mennyire fontosak a sportunk szempontjából.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: