DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Szexuális zaklatás miatt kérik Mazepin F1-es menesztését

Pár nappal 2021-es F1-es szerződésének bejelentése után keverte magát jókora botrányba a Haas jövendőbeli pilótája, Nyikita Mazepin. Már petícióban kérik az FIA-t, hogy ne engedje a sport értékeit többszörösen megsértő oroszt az F1-be.

A 21 éves Nyikita Mazepin nevével még csak most kezd mélyebben megismerkedni az autósport-rajongók szélesebb rétege, az oroszról azonban már a korábbi években is derültek ki arra utaló jelek, hogy nehéz eset lehet. A legemlékezetesebb alighanem 2016-os botránya, amikor egy F3-as futam után pofonvágta riválisát, Callum Ilottot. Most azonban ennél is ingoványosabb talajra merészkedett az Instagram-oldalára feltöltött legutóbbi, azóta már törölt videójával.

mazepin_1



A videón az látszik, hogy annak készítője – minden valószínűség szerint maga Mazepin – egy autóban utazva a mögötte ülő hölgyet kezdi illetlen helyeken fogdosni, a sértett fél pedig egyértelmű mozdulattal fejezi ki nemtetszését a szándék iránt. A már szerkesztett, kitakarásokat tartalmazó videó ide kattintva megnézhető.

Bár a felvétel idővel eltűnt az orosz versenyző oldaláról, ennyi is bőven elég volt ahhoz, hogy felháborodást váltson ki az autósport követőiben és rajongóiban. A közösségi oldalakon már tömegek fogalmazták meg ellenérzéseiket Mazepin tette kapcsán, ami nem összeegyeztethető az idén az F1 zászlójára tűzött, az elfogadást és az egyenlőséget hirdető #WeRaceAsOne kampánnyal, és egyébként is elítélendő magatartás egy férfitól, függetlenül attól, hogy ismert személyiség-e. Már egy petíció is indult, amelyben rajongók az FIA-t kérik arra, vonja be Mazepin szuperlicenszét és ne engedje őt szerepelni a Formula-1-ben a jövő évtől.

Az eset hullámain más, az orosz pilóta által írt nyilvános vagy privát üzenetek is napvilágra kerültek, amelyekben Mazepin méltatlan módon kommunikál hölgyekkel vagy éppen versenyzőtársaival.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: