DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Villeneuve: Vettel elszúrta, mindenki Leclerc-ért rajong a Ferrarinál

Az 1997-es világbajnok úgy gondolja, a Scuderián belül teljesen eltolódott az erőegyensúly Charles Leclerc javára, Vettelnek pedig az egész karrierjét megtörte a tavalyi, németországi hiba.

Már a nyári szünet előtti teljesítményük tükrében is többen megkérdőjelezték Sebastian Vettel formáját és hogy valóban őt kellene-e továbbra is elsőszámú pilótának tekinteni a Ferrarinál, vagy a dinamikusan fejlődő, harcos és fiatal Charles Leclerc-t. Az utóbbi időszakban azonban a monacói nem hagy kétséget afelől, ki a gyorsabb, az utóbbi kilenc időmérőn például zsinórban mindig legyőzte csapattársát.

A legutóbbi négy nagydíjhétvégén négy pole-pozíciót szerzett és bár ebből „csak” kettőt váltott futamgyőzelemre, az olasz média és a rajongók már őt tartják vezérnek és nem Vettelt. A monzai siker erre még rátett egy lapáttal. Helmut Marko is úgy gondolja, Vettelnek lefőtt a kávé a Ferrarinál, azt látva, hogyan kezelte őt saját csapata Szocsiban, miközben stabilan vezette a versenyt.

Vetteltől már csak felvillanásokra számíthatunk?


Jacques Villeneuve is úgy véli, visszafordíthatatlan folyamat indult be a Scuderiánál Leclerc csillogásával, Vettel kárára. „Nincs nála a megfelelő energia. Mindenki azt skandálja: Leclerc, Leclerc, Leclerc, a média, a rajongók… és semmit nem tehet ez ellen már. Szinte nem is számít, ha ilyenkor az ember jól vezet, mivel az energia rossz oldalán foglal helyet. Ha pedig ide eljut valaki, akkor szenvedés vár rá, ez a sport egyik törvénye” – idézi a kanadaiak világbajnokának szavait a Motorsport-Total szakoldal.

„Nem tud semmit sem tenni, ha az autó koncepciója nem illik a vezetéséhez. Ezt a Ferrarit a tavalyi pilóták visszajelzései alapján tervezték, ők pedig Vettel és Kimi Raikkönen voltak, nem Leclerc. Úgyhogy Vettelnek is megvan a része abban, hogy az SF90-est így tervezték meg.”

A zuhanás a 2018-as Német Nagydíj óta figyelhető meg igazán a négyszeres világbajnoknál, ennek utóhatásai a mai napig befolyásolják őt pszichológiailag. „Természetes, ha egy versenyző ilyen hatalmas hibát vét és pontosan tudja is, hogy csak saját magát okolhatja érte, az valószínűleg az egész további bajnokságra hatással van, leginkább pszichológiai értelemben.”

„Az egész média és a szurkolók is állandóan erről beszélnek, úgyhogy a nyomást hosszú ideig érezni lehet, természetes, hogy hatással van az emberre” – fogalmazott Villeneuve.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: