DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Változtatnának a piros zászlós rendszeren

Monzában különös probléma ütötte fel fejét, a Q3 elején Kimi Raikkönen odacsapta autóját, a piros jelzésnél viszont sokáig kétséges volt, ki tarthatja meg mért körét és ki nem. Változás várható.

Szűk két héttel ezelőtt több ízben is nagyon furcsa eseménynek szemtanúi lehettünk az Olasz Nagydíj időmérő edzésén. Valamivel nagyobb port kavart a Q3 végén történt lassú helyezkedés, ami azt eredményezte, hogy végül Carlos Sainzon és Charles Leclerc-en kívül senki nem ért fel a vonalig az idő lejártáig, így a többiek elvesztették esélyüket az utolsó gyorskörre. Már a napokban elhangzott, hogy hamarosan szabályváltozás várható, hogy ennek elejét vegyék.

Az FIA-nak könnyen lehet, hogy azzal is dolga lesz, hogy a fő riválisok ismét zúgolódnak amiatt, hogy nem feltétlenül tartják legálisnak a Ferrari motorját, gyanúsnak gondolják a feltűnő erőfölényt a vörösök részéről. Amin viszont szinte biztosan változtatnak még, az a piros zászlós megszakítás rendszere, mert ebből is adódott anomália az Olasz Nagydíj kvalifikációján.

Masi próbálja még jobban összehangolni a két különböző, piros zászlós rendszert


Valtteri Bottas körét eleinte elvették, majd percekkel később visszaadták, aminek a későbbi események tükrében komoly jelentősége volt. A probléma gyökere, hogy két különböző ember két különböző gombot kezel ilyenkor és az ezek lenyomása között eltelt idő alatt többen is éppen átérhetnek a célvonalon.

„Nagyon hasonló volt a probléma, mint amit idén Bakuban is átéltünk már egyszer. Nem olyan egyszerű a szisztéma, mint sokan gondolják, két, egymástól elkülönített rendszer kommunikál egymással. Amikor gond van, megnyomok egy gombot (jelen esetben a megszakítást jelzőt), ami jelzi, hogy az időmérés meg fog állni” – nyilatkozta Michael Masi versenyigazgató.

„A mindenki számára látható jelzésekre szolgáló gombot viszont a helyettes, Colin Haywood nyomja meg, tehát gyakorlatilag két különböző ember kezel két különböző rendszert. Ezt át kell hidalnunk. Már vizsgáljuk, hogyan lehetne ez gyorsabb és hatékonyabb, de nincs rá pillanatokon belül bevethető megoldás.”

Bottas említett esetében a különbség mindössze 0,6 másodperc volt, mégis elégnek bizonyult a problémás helyzet kialakulásához. „Úgy gondolom, ha reálisan megnézzük, két különböző ember, két különböző dolgot tesz meg két különböző asztalon” – magyarázta Masi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: