DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ők voltak Leclerc eddigi legkeményebb ellenfelei

Már egy ideje zajlik a generációváltás a Formula-1-ben, a fiatalok egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a világbajnokok számára. Korábban pedig más sorozatokban már megmérkőzhettek.

A Mercedesen kívül a másik két élcsapat támaszkodik az egészen fiatal generációra, akik még kevesebb rutinnal, de annál több tűzzel rendelkeznek. A Red Bullnál kicsit sem ritka, hogy egy-egy rendkívül fiatal pilóta is lehetőséget kap, elég csak Sebastian Vettel 2009-es érkezésére gondolnunk (csak huszonegy éves volt ekkor), vagy később Daniel Ricciardo és Max Verstappen szerződtetésére.

A távozó ausztrál helyére is egy zöldfülű pilótát, Pierre Gaslyt választottak, de a francia idén nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így kénytelen helyet cserélni a Belga Nagydíj előtt a még nála is kevesebb tapasztalattal rendelkező Alexander Albonnal, aki a Formula-1-ben még kevésbé tudta megmutatni magát, a gokartozásban és a juniorszériákban viszont már jeleskedett.

A Ferrari ebben az évtizedben a Mercedeshez hasonlóan konzervatívan állt hozzá a pilótakérdéshez, idén azonban szakítottak ezzel a szokással és a huszonegy éves Charles Leclerc-t igazolták le, mindössze egyetlen évnyi F1-es rutinnal a háta mögött. A monacói eddig nem vall szégyent, bár időnként hibázgat is.

Leclerc régen Verstappentől és Albontól tartott a legjobban


Gokartos időszakában nagyon komoly vetélytársak ellen kellett megmutatnia tudását, mint például Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alexander Albon és Max Verstappen. Gasly már megmérettetett a Red Bullnál, de könnyűnek találtatott, így bő két hét múlva már a Toro Rossóban láthatjuk. Ocon a hírek szerint komoly esélyes arra, hogy Valtteri Bottast váltsa jövőre a Mercedesnél, Alexander Albon élete éppen két napja bolydult fel, a Red Bull anyacsapatánál bizonyíthat a Belga Nagydíjtól.

Max Verstappen képességeit pedig nemigen kell bemutatnunk, huszonegy éves kora ellenére már hétszeres futamgyőztes és a szakértők Lewis Hamilton legfőbb kihívójának tartják az elkövetkezendő időszakban. Jos Verstappen szerint maga Hamilton is tisztában van az ifjú holland képességeivel, ez a tudat pedig kissé idegesíti is a világbajnokot.

Nem is tudott azonnal választani Charles Leclerc, hogy korábbi, gokartos időszakából kit tart a legjobb pilótának, de azért némi hezitálás után megválaszolta a kérdést. „Nagyon magas szintű ellenfelek ellen kellett vívnom a gokartozás során, nem is könnyű választanom közülük” – idézi Leclerc-t a Gpblog.com szakportál.

Óvatos mérlegelés után viszont végül sikerült. „Max Verstappen és Alexander Albon” – hangzott a válasz a monacóitól. Ha ez valóban így van és Albon képes megbirkózni azzal, hogy hirtelen a mélyvízbe dobta a Red Bull, akkor az energiaitalos istálló igen ütőképes pilótapárossal rendelkezik e pillanatban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: