DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Verstappen: A Hondával sokkal jobban felkészíthető az autó

A japán gyártó óriási hangsúlyt fektet az eszközök tesztelésére és az autó fő egységeinek összehangolására. Max Verstappen szerint ennek köszönhető, hogy nem csak a motor megbízható idén.

Az elmúlt években többször is előfordult, hogy a Red Bull valamelyik pilótájának a versenyautó meghibásodása miatt kellett kiállnia a versenyből, nem is egyszer dobogós pozícióból. Ebben időnként a Renault-erőforrása volt a ludas, de sokszor az energiaitalosok gépének valamely másik, kulcsfontosságú alkatrésze adta meg magát.

Idén Max Verstappen eddig minden versenyt befejezett, méghozzá mindegyiket a legjobb ötben, kétszer a dobogó legfelső fokán. Az autó folyamatosan fejlődött, az elmúlt néhány versenyhétvégén látványosan felzárkózott a legjobbakra, sokak szerint a Ferrarit már át is lépte és már a Mercedest is komolyan fenyegeti (de még a címvédő istálló jár előrébb).

A holland tudja, mitől lett hirtelen idén sokkal megbízhatóbb a Red Bull. „Tavaly többször is megtörtént, hogy meghibásodott az autónk, de nem feltétlenül a (Renault-) motorral volt gond. Az volt a fő problémánk, hogy sosem tudtuk a különböző egységeinket együtt tesztelni, így nem derült ki, hol is vannak a határaink” – idézi Max Verstappent a Gpfans.com szakportál.

A Hondának köszönhető az autó többi részének megbízhatósága is?


„A Honda viszont rengeteg időt szentel a tesztpados próbálgatásnak, ezzel pedig mi is rájöhetünk, hogy az autó egyes részei pontosan mennyit is bírnak, ezt viszont korábban sosem csinálhattuk. Sosem tudhattuk, hogy az autó elég erős lesz-e, vagy sem, a kieséseket sem láthattuk előre.”

„Az egész felkészülés sokkal jobb volt idén a Hondával, már a szezon kezdete előtt. Az autó és az erőforrás is rendkívül megbízható. Nincsenek titkok, a kommunikáció a felek között teljesen nyílt, tökéletesen összedolgozunk, mi is igyekszünk segíteni nekik, ugyanúgy, ahogy ők nekünk, hogyan tudnánk még tovább fejlődni és a legtöbbet kihozni, teljes mértékben elkötelezettek vagyunk egymás iránt, mindkét fél győzni szeretne.”

Egyértelmű, hogy a Red Bull jócskán felzárkózott a Mercedesre, de Verstappen számára világos, hogy egyelőre az Ezüst Nyilak továbbra is láthatóan az erősorrend első helyén állnak. „A Mercedes változatlanul nagyon gyors, néhány pályán pedig még az átlagosnál is jobbak, a hosszú egyenesekkel tűzdelt pályákon most is dominálnak. Ebben a pillanatban sem biztos, hogy a második, vagy a harmadik helyen vagyunk az erősorrendben. Egy biztos, a Mercedes változatlanul előttünk jár, őket kell célba vennünk” – mutatott rá Verstappen, aki szintén teljes mértékben bízik a Red Bull-Honda projektben, mivel a fejlődés kézzel fogható idén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: