DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Salo: Mindenki annyira jó, mint az utolsó versenye

A korábbi Formula-1-es versenyző úgy érzi, Valtteri Bottasnak nagyon szerencsétlenül jött ki, hogy éppen a nyári szünet előtt betlizett. Többségében ugyanis, ami korábban történt, elillan a fejekből.

Bár tavaly is úgy gondolták a legtöbben, hogy Valtteri Bottas nem kapja meg a harmadik évben is a lehetőséget a Mercedesnél, mivel gyengén muzsikált, ráadásul egész szezonban nem sikerült egyetlen futamot sem nyernie, igaz, ebben külső tényezők is erősen hátráltatták (gumidefekt, stratégiai hiba, valamint egy csapatutasítás miatt kötelezően átadott első helyezés is).

Mika Salo ezúttal úgy érzi, valóban veszélyben van honfitársa versenyzői ülése a világbajnoki címvédő istállónál. Valtteri Bottas kiválóan kezdte a szezont, négy futamból két győzelem és két második helyezés, több pole-pozíció, de azóta képtelen nyerni. Hol a stratégia jött ki számára balszerencsésen (Brit Nagydíj), hol hibázott a még kissé nedves pályán (Német Nagydíj), vagy éppen az első körben tették tönkre mások a versenyét (Hungaroring), a felzárkózás üteme pedig nem lett túl meggyőző.

Toto Wolff csapatfőnök korábban elmondta, hogy az augusztusi nyári szünet heteiben mérlegelik majd a lehetőségeket és döntenek arról, hogy megtartják-e Bottast egy negyedik szezonra is, vagy az átmenetileg partvonalra kerülő, de egyre türelmetlenebb fiatal tehetségnek, Esteban Oconnak szavaznak bizalmat.

Az utolsó két versenyen csak négy szerzett pont, ez nem Bottas mellett szól


Salo szerint Bottasnak a lehető legszerencsétlenebbül jött ki, hogy éppen a mérlegelési folyamatot megelőző két nagydíj sikerült ilyen rosszul. Németországban a harmadik helyért csatázva megcsúszott és összetörte az autóját, éppen előtte kérte őt a csapat, hogy fokozza a tempót, vélhetően ezért hibázott. A Magyar Nagydíjon Hamilton és Leclerc is nekikoccant a finn első vezetőszárnyának, amely megsérült, így az esélyei már az első körben elszálltak és végül csak nyolcadikként tudott célba érni. Hamilton viselkedését látva Bottas is úgy nyilatkozott, hogy innentől ő is meggondolja, hogy áll hozzá a brit csapattárssal történő csatákhoz, de félő számára, hogy már túl késő.

„Ha valaki a Formula-1-ben van, mindig annyira jó, amennyire az utolsó versenye. Valtterinek két, kifejezetten rossz versenye volt mostanában. Pedig megvan a kellő sebessége, de ezek a balul sikerült futamok rendkívül rosszul jöttek számára. A szezon kezdete rendben volt, Valtterit mintha kicserélték volna. De sajnos az utolsó néhány verseny nem éppen mellette szól” – ecsetelte véleményét Salo a finn MTV televízió adásában.

Végül hogy határoz majd a Mercedes? „Ezt csak maga a csapat tudhatja. Fogalmam sincs arról, hogy egyáltalán meghozták-e már a döntésüket, vagy sem” – tette hozzá az egykori finn versenyző.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: