DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Stroll eddig 100%-ban kiesik a Q1-ben

A Racing Point kanadai versenyzője elképesztő negatív sorozatot tudhat magáénak, immáron egymás után tizenháromszor képtelen volt továbbjutni az időmérő első szakaszából. Mégis nagy tehetség lenne?

Szemmel láthatóan nagyon szenved az időmérő edzéseken Lance Stroll. A harmadik Formula-1-es szezonját taposó kanadai időnként látványos felzárkózásokat produkál vasárnaponként és felküzdi magát a pontszerzők közé, de a szombati napokon rendre betlizik. Az idei kilenc versenyhétvége egyikén sem volt képes bejutni a Q2-be, ez a tavaly év végi négyes szériáját is figyelembe véve összességében már tizenhárom olyan pálya, ahol a kvalifikáció első szakaszának végén kihullik.

Kanadában felrobbant alatta a Mercedes-erőforrás a harmadik szabadedzés elején és csak egy gyengébb, sokat használt egységgel volt képes gyorsköreit megfutni, a többi helyszínen viszont nem igazán van mentsége. Ugyan a Racing Point sem nagyon brillírozik idén, de csapattársa, Sergio Perez azért hozzá képest sokkal jobban teljesít, kétszer a legjobb tíz közé is bekerült, további négy alkalommal pedig a Q2 jelentette a mexikói számára a végállomást.

A rendkívül gyenge kvalifikációs teljesítmény ellenére is sikerült háromszor a kilencedik helyen végeznie Strollnak (ezzel hat pontot szereznie, ami máris annyi, mint a tavalyi teljes termése a Williamsnél), de ez nem menti fel a szombati gyengélkedés alól. Az istálló technikai igazgatója, Andrew Green azonban lát pozitív jeleket a fiatal kanadainál, hogy hamarosan megszakíthatja negatív szériáját.

Stroll számára zsinórban tizenharmadszor is nagyon rövid lett a szombat délutáni körözés


„Tagadhatatlan, hogy a szombat délutáni produkciója gyenge, ő maga is ezt mondaná, az időmérőkön folyamatosan csak szenved, de minden relatív. Még karrierje legelején jár, csapattársa pedig egy igen tapasztalt és érett pilóta (Perez), akitől sokat tanulhat” – ecsetelte véleményét Green a Gpfans.com szakportálon.

„Minden versenyen és minden edzésen el kell érnie a kitűzött célokat, ezzel fejlődik minden alkalommal egy keveset. Hihetetlenül tehetséges pilóta, ezt már számos alkalommal láthattuk tőle, csak azon múlik, hogy még tapasztalatot kell szereznie.”

„Amint egyre több rutinja és önbizalma lesz, látni fogjuk, hogy folyamatosan felzárkózik Checóra és elképzelhető, hogy még elé is kerül. Biztosak vagyunk abban, hogy képes ezt véghezvinni” – tekintett előre Green. Azt viszont sose feledjük, hogy Green főnöke, a csapat egyik tulajdonosa Lance Stroll édesapja, Lawrence Stroll, így pedig sosem könnyű objektív véleményt kialakítani. Az idő eldönti, valóban ennyire tehetséges-e a húszéves kanadai pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: