DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Vettelnél hosszú idő után megtört a jég

Az elmúlt szűk egy évben szinte csak csalódások érték a négyszeres világbajnokot, most azonban megtört egy közel tizenegy hónapja tartó negatív sorozatot Montrealban. Megtör egy másikat is?

Hatalmas a kontraszt a Ferrari német pilótájának tavalyi és idei teljesítménye között, ami a szezon első részét illeti. Ebben saját produkcióján kívül a nem túl acélos gumikezeléssel megáldott Ferrari is ludas. 2018-ban álomszerűen kezdődött a szezon Sebastian Vettel számára, Ausztráliában egy váratlan futamgyőzelem, Bahreinben pole-pozíció és másnap is első hely, Kínában és Azerbajdzsánban újra elcsípte az első rajtkockát, de különböző okokból a győzelem végül nem sikerült.

A pole-pozíció Kanadában és Németországban is meglett, de úgy tűnt, németországi bakiját (stabil előnnyel vezetett, ám a félig esős pályán kicsúszott és kiesett) nem tudta fejben helyretenni és a Belga Nagydíjon aratott győzelmén kívül onnantól semmi sem sikerült. Tavaly tehát Hockenheimig bezárólag (július 22-dike) ötször indulhatott az első kockából, onnantól egyszer sem és ez a negatív sorozat kitartott idén is, egészen tegnapig.

Vettel tíz és fél hónapja nem állt első rajtkockában


Tény, hogy a Mercedes látványosan nagyot fejlődött, de Vettel csapattársai (Kimi Raikkönen, idén pedig Charles Leclerc) így is szereztek egy-egy rajtelsőséget ez idő alatt. Montrealban megtört a jég, remek csatában kaparintotta meg a német a pole-pozíciót, két tizeddel legyőzve Lewis Hamiltont és fél másodpercet adott a harmadik helyezett monacói csapattársnak. Érdekes, hogy éppen a napokban nyilatkozta Mika Hakkinen, hogy ne emeljék még az egekbe Charles Leclerc-t, mivel egyelőre nagyon messze német csapattársa mögött jár.

Sebastian Vettelről már az a hír járta, hogy a szezon végén visszavonul, az érintett azonban határozottan cáfolta ezt az értesülést. Most egy közel tizenegy hónapja tartó negatív szériát sikerült megtörnie. Van azonban egy másik sikertelenségi sorozata is, tavaly Belgium óta (augusztus 26-dika) képtelen futamot nyerni. Most a legjobb helyzetben van ahhoz, hogy megmutassa kritikusainak, hogy ezt a negatív szériát is megtöri és Montrealban, több, mint kilenc hónap szünet után ismét a dobogó tetejére állhat.

Ehhez bizonyára Lewis Hamiltonnak is lesz még egy-két szava, de alighanem a Formula-1 izgalmai miatt bízhatunk abban, hogy előbb-utóbb végre a Mercedesen kívül más istálló is nyerhet idén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: