DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Monaco mélyütés lehetett a Ferrarinak és a Red Bullnak

A téli tesztek után a Ferrarit gondolták a legjobb konstrukciónak, de a Mercedes csak altatott. Eddig hatból hatszor nyertek az Ezüst Nyilak, a fő riválisok pedig igazán aggódhatnak Monaco óta.

A McLaren-Mercedesszel 1998-ban és 1999-ben is világbajnoki címet szerző kétszeres világbajnok, Mika Hakkinen úgy gondolja, a Mercedes komoly csapást mért a konkurenciára az elmúlt hetekben és ebből a monacói fájhatott a legjobban a Ferrarinak és a Red Bullnak.

2017-ben és egy évvel ezelőtt is Monte-Carlo volt az a helyszín, ahol a Mercedes eléggé szenvedett, a Ferrari és a Red Bull is gyorsabbnak tűnt, de egy esztendővel korábban is csak a szerencsének (és a bikák elszúrt bokszkiállásának) köszönhette Lewis Hamilton, hogy diadalmaskodhatott a hercegségben. Idén viszont úgy nyert eddig négy versenyen is, hogy saját bevallása szerint csak átlagos teljesítmény nyújt, semmi különlegeset.

Most teljesen fordított helyzet állt elő, a csütörtöki naptól kezdve az Ezüst Nyilak dominálták a versenyhétvégét, az időmérőn is imponáló magabiztossággal sajátította ki az első sort a Hamilton-Bottas páros és ha nem keveri meg a kártyákat a biztonsági autó, akkor valószínűleg egy újabb sima kettős győzelem lett volna a mérleg.

A Mercedest az elszúrt gumistratégia ellenére sem tudták legyőzni


Az időmérő azonban árulkodó fölényt mutatott, Max Verstappen öt, Sebastian Vettel pedig több, mint hét tizeddel maradt le a pole-pozícióért csatázó Mercedesek mögött. A német gyártó újabb sikere pedig Mika Hakkinen szerint nagy fejfájást okozhat a két legfőbb vetélytársnak, akik arra számíthattak, hogy az elmúlt hétvégén közelebb kerülhetnek a bajnoki címvédőhöz.

„Monaco teljesen más pálya, mint a korábbiak. Komoly aggodalmat okozhat a Ferrari és a Red Bull háza táján a Mercedes újabb győzelme, mert mindannyian arra számíthattunk, hogy az elmúlt hétvégén közelebb kerülnek majd a Mercedeshez” – nyilatkozta a kétszeres világbajnok finn az Unibeten.

„Valójában viszont csak Lewis és Valtteri Bottas csatázhatott a pole-pozícióért, úgy tűnik, Valtteri azért nem szerezhette meg az első kockát, mert a kvalifikáció döntő szakaszában a melegítő körén lassabb autók mögé szorult be. A rajtnál Max Verstappen jobban jött el, Bottas viszont ismét erősnek mutatkozott és megvédte pozícióját.”

Hogy vélekedik a bajnok a Verstappen-Hamilton incidensről? „Nem hibáztatom Maxet, hogy megpróbálta az előzést. Előtte viszont, ha már a csapat veszélyesen engedte ki a kerékcsere után, az ő dolga, hogy biztosan úgy jöjjön ki, hogy nem megy neki senkinek. Valahol még szerencséje is volt, hogy csak öt másodpercet kapott ezért. Azt viszont fantasztikus volt nézni, milyen keményen próbálta lenyomni Lewis Hamiltont az utolsó húsz körben, nem sokkal mögötte pedig Vettel várt a lehetőségre” – tette hozzá Hakkinen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: