DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Vettel: Délelőtt ment, délután semmi

Bár szombat délelőtt a falhoz csapta autóját Sebastian Vettel, mégis sokkal jobbnak érezte a Ferrarit, mint az időmérőn. Nem megy a csapatnak, majdnem mindkét Red Bull-Honda előtte végzett.

Folyamatosan szenved a Scuderia idén, képtelenek a vörös autók a megfelelő működési tartományba hozni a Pirelli abroncsait, ezzel pedig folyamatosan súlyos tizedmásodperceket buknak a riválisokkal szemben. Az elmúlt években folyamatosan a győzelemért voltak harcban Monte-Carlóban (2017-ben össze is jött a kettős siker), idén ez szinte kizárt, mivel Lewis Hamilton és Valtteri Bottas mellett még Max Verstappen is Sebastian Vettel előtt végzett, sőt, még Pierre Gasly is alig maradt el a másik Red Bull-lal.

A gumikezelés egyértelműen a Ferrarik leggyengébb pontja idén, Vettel a harmadik szabadedzésen oda is csapta az SF90-est az első kanyarban, pedig egészen jónak érezte az autót. Csapattársa, Charles Leclerc némi meglepetésre az FP3 leggyorsabbjának bizonyult, ezek után abban reménykedhettek a Scuderia hívői, hogy esetleg a pole-pozícióra is esélye lehet.

Nem lett, az időmérő edzés első szakaszában ugyanis az istálló mérnökei csúnyán elszámolták magukat, hiába kérdezett rá Leclerc többször is, hogy kimenjen-e újra, elutasító választ kapott, így kénytelen volt végignézni, ahogy szépen lassan kieső helyre kerül és a 16. helyen végez, ami Monte-Carlóban felér egy halálos ítélettel az esélyeket illetően.

Idén egyelőre semmi nem sikerül sem Vettelnek, sem a Ferrarinak


Vettel a sebtében összeeszkábált autóval legalább a negyedik rajthelyet megszerezte, de Hamiltonnal szemben látott közel nyolc tizedmásodperces hátránya nem túl kecsegtető. „Nagyon fontos az első két kör, ekkor kell mindent kiismerni és újra felépíteni a tempót, valamint megtalálni a ritmust. Elég sokszor versenyeztem már itt, úgyhogy nem okozott akkora gondot” – utalt a harmadik szabadedzésen elszenvedett bukására és a Q1-re Sebastian Vettel.

„Igen, továbbra is szenvedtünk azzal, hogy munkára fogjuk az abroncsokat, de egyszerűen nem éreztük túl jónak őket, nem volt meg az, amit akartunk, különösen az első gumik nem igazán akartak működni. Mélyebbre kell ásnunk, hogy megtaláljuk az okokat, már jó ideje ezen dolgozunk, hogy jobban megértsük ezt a problémát, mert csak időnként működnek rendesen.”

„Ma délelőtt Charles (Leclerc) igen boldog volt, a csattanásomig én is egész jónak éreztem az autót, de a délután már nem is hasonlított erre. Jelenleg ez van, el kell fogadnunk a helyzetet akkor is, ha nem akarjuk. Azért megpróbáljuk újra és újra” – tette hozzá Vettel, kissé beletörődve a vereségbe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: