DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Ferrari autója átalakul Barcelonára

Jelentős fejlesztésekkel jelentkezik a Scuderia a Spanyol Nagydíj hétvégéjén, amitől komoly javulást, valamint sokkal jobb gumikezelést remélnek. Charles Leclerc is bízik a feltámadásban.

A téli teszteket követően szinte mindenki a vörös istállót kezelte favoritként, mára azonban teljesen megváltozott a helyzet, pedig még csak négy versenyhétvégén vagyunk túl. Bár csak Ausztráliában volt bántóan nagy a különbség a Mercedes mögött, zsinórban négy kettős győzelmet arattak az Ezüst Nyilak, ezzel jó alaposan elhúztak mindkét világbajnoki versengésben.

Vetteléket sokkal inkább szorongatja hátulról a Red Bull, mintsem, hogy legyőzhetnék a címvédő istállót, de a csapatfőnök szerint nincs nagy különbség köztük (a pontállás ellenére), a problémák megoldására pedig nagymértékű fejlesztések érkeznek a Spanyol Nagydíjra Sebastian Vettel és Charles Leclerc autójára.

Az olasz Motorsport tudni véli, hogy a leszorítóerő terén komoly előrelépésre számíthat a Ferrari, köszönhetően egy teljesen új első és hátsó vezetőszárnynak és egyéb kisebb aerodinamikai frissítéseknek. A leszorítóerőn kívül az SF90-es egyensúlya is nagyban javulhat az újításoktól, ami jó hatással lehet a gumikezelésre, ami jelenleg a Scuderia leggyengébb pontjának tűnik.

Az új fejlesztések megoldják a Ferrari problémáit?


A tervek szerint olyan vezetőszárnyat sikerült alkotniuk, amivel megtarthatják végsebességbeli előnyüket, de közben az autó mégis jóval stabilabb marad és kevésbé csúszkál a technikás részeken. Leginkább a lágy guminál számítanak nagy előrelépésre, ami eddig a komolyabb gondot okozta. Mindent megtesznek, hogy a turbulens levegőt eltérítsék az abroncsoktól.

A szaklap szerint Spanyolországban idei második, továbbfejlesztett motorjukat is szívesen bevetnék, ahogy a Honda tette Azerbajdzsánban, ugyanakkor Maranellóban úgy döntöttek, ezt egyelőre elhalasztják, mivel még nem próbálgatták a tesztpadon elegendő ideig az erőforrást ahhoz, hogy megnyugtatóan kijelenthessék, nincs vele megbízhatósági probléma.

Charles Leclerc is bízik a feltámadásban. „Az igaz, hogy a Mercedes rengeteg ponttal meglógott tőlünk, de még mindig csak a negyedik versenyen vagyunk túl. Még hiszek a világbajnoki címben és ez igaz a csapatra is. Az SF90-esben hatalmas potenciál rejlik” – erősítette meg a monacói pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: