DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 16. vasárnap

Aerodinamika

Override mód, aktív aero: itt vannak a 2026-os F1-es szabályok

Könnyebb és kisebb autók, előzést segítő motormód, aktív aerodinamika: az FIA közzétette a 2026-os F1-es technikai szabályzat legfőbb részleteit.

részletek

„Többet fog számítani a versenyző” – MotoGP-sek a 2027-es szabályokról

Biztonsági szempontból szükségesek, a show szempontjából jók a változtatások – mondják a MotoGP-sek, akik szerint 2027-től többet fog számítani, ki technikás.

részletek

Aero, tiltások és 850 cc: a MotoGP új szabályai

Csökkenő köbcentik, szigorúbb aerodinamikai szabályok, betiltott eszközök, megosztott GPS-adatok: bejelentették a MotoGP 2027-es szabályrendszerét.

részletek

„Nem gondolták át” – Newey a 2026-os F1-es szabályokról

A motorgyártók marketingesei harcolták ki az erőforrásra vonatkozó előírásokat, de közben a karosszériáról megfeledkeztek – kritika a Red Bull tervezőzsenijétől.

részletek

Egyenesben pörgő autók? Változtatni kell a 2026-os F1-es szabályokon

Aggasztó jelenséget tapasztaltak a 2026-ban bevezetni kívánt aktív aerodinamika kapcsán a szimulátorokban: mégsem működik az eredetileg tervezett koncepció.

részletek

Befújt diffúzor és aerorács a MotoGP-ben? Eddig és ne tovább!

Elszabadult az aerodinamikai pokol a MotoGP-ben, amely technikailag ugyan kifejezetten izgalmas, de közben épp a motorversenyzés fő vonzerejét öli ki a sportból.

részletek

Batmobiltól a Stegosaurusig: sepangi újítások

Már a shakedownteszt is szolgált néhány technikai nyalánksággal a MotoGP-ben: az ötből négy gyártó is szembetűnő újításokkal kezdte 2024-et.

részletek

Tudják a Ferrarinál, hol ment félre az idei autó

Tisztában van vele a Ferrari, hol rontották el az idei autójukat, a probléma megoldása után pedig már a jövőévi versenygép megtervezésére fókuszálnak.

részletek

Eltűntek az előzések, visszatért az F1 régi problémája?

Bahreinben különösen nagy volt a visszaesés a manőverek számában, miközben többen újra az autók által felkavart „piszkos levegőre” panaszkodnak.

részletek

Nem érte el célját az új szabályrendszer – mondják a Mercedesnél

A műszaki igazgató nem rajongója a 2022-es F1-es aerodinamikának: Mike Elliott szerint amit a kanyarokban nyertek, elvesztették az egyenesekben.

részletek

Így működne az aktív aerodinamika 2026-ban

Egyelőre javaslat, hogy a DRS mellett más mozgó aerodinamikai elemek gyorsítsák az autókat az egyenesekben az új szabályrendszerben. Nikolas Tombazis, az FIA szakembere vázolta, hogyan működne.

részletek

Csütörtöki hírek: Binotto az Audihoz is mehet, Palou a McLarennél, jöhet az Aktív aerodinamika

2026-tól érkezhet az aktív aerodinamika, Mattia Binotto akár az Audinál kiköthet, Alex Palou pedig szerződést kapott a wokingiaktól. Mutatjuk a csütörtöki nap legfontosabb híreit.

részletek