DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Renault: Később kifizetődik a mostani szenvedés

A francia gyártó nem aggódja túl az év elején tapasztalt rengeteg motorhibát. A csapatvezető biztos abban, rövid távon ugyan hátrány, de hosszabb távon nagy javulást jelent az új erőforrás.

Kétségtelen, hogy nem fennállása legjobb napjait éli a Renault a Formula-1-ben. A gyártóként és motorszállítóként is többszörös világbajnok franciák a tavalyi év végén elvesztették legerősebb partnerüket, a Red Bullt. A bikák már Honda-motorra váltottak, ezzel viszont szinte teljesen elveszett az esélye a futamgyőzelemre a Renault számára, de még a dobogós hely is óriási csodának számítana… legalábbis egyelőre.

Bár az erőforrás erősebbnek tűnik, mint tavaly (teljesen újratervezték a teljesítményben és megbízhatóságban is gyengébb, előző években használt egységet), a megbízhatósága jelenleg meglehetősen törékeny. Bakuban kifejezetten pocsék hétvégét zártak, de az optimizmus megmaradt.

Mark Webber a napokban kicsit odaszólt a Renault-nak a nagy téli ígéretek miatt, amiből a pályán egyelőre semmit nem látunk megvalósulni. Némileg erre reagálva Cyril Abiteboul annyit mondott, hogy bár egyelőre szenvedést látni, a mostani áldozat később meghozza gyümölcsét, a meghibásodásokon úrrá lesznek, az erőforrás pedig kitűnő teljesítményt nyújt majd.

A Renault-nál úgy érzik, a gondok átmenetiek, utána viszont nagyot lépnek előre


„Egyértelmű, hogy a motor megbízhatóságán fejlesztenünk kell. A téli szünetben eléggé hangzatos kijelentéseket tettünk az elvárásainkról, de óriási bennünk az ambíció, hogy az erőforrás sokkal gyorsabb legyen” – idézi a Renault főnökét a Crash.net szakoldal.

„Szerintem ezt a munkát el is végeztük, de sokszor az idő ellen is küzdünk, gyakran pedig a korlátozott forrásaink is közbeszólnak. Jelenleg kicsit megfizetünk a fokozott fejlesztési tempóért, de reményeink szerint, ami rövid távon még szenvedés, hosszabb távon kifizetődik nemsokára.”

„Ami a karosszériát illeti, rendkívül pozitív vagyok a fejlesztési ütemünket látva, ami erősebb, mint korábban bármikor. Ez annyit jelent, hogy az új Renault-t hamarosan igazán láthatjuk majd akcióban” – tette hozzá Abiteboul, aki szerint az európai szezon kezdete számukra is egy újraindításnak felel majd meg a gyengécske bakui produkciót követően.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: