DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Rosberg: Leclerc ütközése a Ferrari hibája

A 2016-os világbajnok egyértelműen a Scuderia hibájának tulajdonítja Charles Leclerc időmérős karambolját, amivel egy szinte biztos pole-pozíciót dobtak el. Szerinte feleslegesen kockáztattak.

A Ferrari fiatal monacói pilótája a teljes versenyhétvégét dominálta váratlan csattanásáig. Az első három szabadedzés (bár érdemben pénteken csak a második gyakorlást számíthatjuk) mindegyikén az élen végzett és az időmérő első két szakaszában is rendkívül biztató tempóval jelentkezett. Már közepes keveréken is megvolt a biztos továbbjutást érő ideje, mégis tovább erőltették a kevésbé tapadó gumival a vörösök, Leclerc pedig összetörte autóját, eldobva ezzel a valószínűsíthető első rajtkockát.

A nyolcas kanyarban látott hibának köszönhetően a szabadedzéseken még domináló Scuderia végül teljesen elbukta az első sort is, mivel szokás szerint Valtteri Bottas és Lewis Hamilton ismét sikeresen Sebastian Vettel elé került, Leclerc pedig a Q3-ban nem vehetett részt, így a kilencedik kockából kénytelen rajtolni.

Nico Rosberg némi meglepetésre a Ferrari felelősségét taglalta saját YouTube csatornáján. „Az istálló rengeteg új fejlesztést hozott az autójára és úgy tűnik, igen nagyot léptek előre ennek következtében. Jó volt látni, mennyit javult a teljesítményük. Ennek ellenére utána mégis hihetetlen, amit műveltek.”

Rosberg szerint a Ferrari hajszolta pilótáját a felesleges hibába


„Amit előtte felépítettek, az időmérő edzésen az egészet eldobták. Szinte lehetetlenség, ahogy minden egyes alkalommal a kvalifikációt kezelik. Leclerc teljesen biztos pole-pozíciós lett volna, az egész hétvégén tökéletesen és gyorsan vezetett, nem is tudom őt hibáztatni a történtekért. A csapatot viszont igen.”

„Az időmérő második szakaszában még okosabbak akartak lenni és a keményebb keverékkel küldték ki a pilótákat, mert úgy gondolták, ha a közepesen rajtolhatnak, még nagyobb előnyhöz juthatnak a tartósabb gumikkal, mivel mindenképpen gyorsabbak.”

„Talán túlságosan nagy volt az önbizalmuk, nem tudom. A kritikus pillanattól azonban eléggé félrementek a dolgaik. Egy szűk, utcai pályán ne rontsuk el ilyenekkel a biztos sikert, a pilótáknak szükségük van a megfelelő ritmusra. Szinte egyértelmű volt, ami be is következett, a közepes gumik nem tapadtak eléggé, elfékezte a kanyart és beleállt a falba.”

„Ne feledjük, Vettelnek is kevés hiányzott, hogy ugyanott ugyanúgy a falnak csapódjon, meleg pillanata volt, de éppen megúszta. Számomra nem kérdés, hogy a csapat hibázott, eldobta Leclerc pole-pozícióját és ez borzalmas érzés lehet” – húzta rá a vizes lepedőt a csapatvezetésre Nico Rosberg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: