DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A Honda-főnök könnyezett örömében

Két év alatt hatalmasat változott a világ. 2017-ben a borzalmas erőforrás miatt sírhatott a japán gyártó, Max Verstappen dobogós helye viszont örömkönnyeket csalt a Honda-főnök szemébe.

Nagy volt a fogadkozás a téli tesztek előtt a Red Bull-Honda részéről, leginkább az istálló vélte úgy, hogy az évekig csak bukdácsoló motorszállító, az addigi adatok alapján idén valami nagy dobásra készül. Azonnal össze is jött egy dobogós helyezés Max Verstappen vezetésével, nem is akárhogyan. Mindkét Ferrarit megelőzve (Sebastian Vettelt ráadásul a pályán, versenyben), Lewis Hamiltont is megszorongatva végzett harmadikként a holland a nyitófutamon.

A Honda F1-es technikai igazgatója is elégedetten nyugtázta, hogy a hatalmas erőfeszítések végre kezdenek beérni. „Remek kezdet! Ez a szezonban és a Red Bull Racinggel is az első futamunk volt, nagyon biztató harmadik helyezéssel. 2008 óta első ízben értünk fel a dobogóra, a hibridérában pedig korábban még soha. Köszönjük Max fantasztikus vezetését, ennek és a kiváló stratégiának köszönhetően sikerült ez a jó eredmény” – fogalmazott Toyoharu Tanabe.

A Hondánál végre megkönnyebbülhetnek, a kemény munka kezd kifizetődni


„Ez első lépésnek kiváló, de folyamatosan tovább kell fejlesztenünk az erőforrást, ha le akarjuk győzni legközelebbi riválisainkat (a Ferrarit és a Mercedest). Úgy tűnik, az autónkban rengeteg a potenciál, összességében pozitív rajtot vettünk, de még mindig nem vagyunk ott, ahol szeretnénk. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki ebben az F1-es projektben Japánban és az Egyesült Királyságban, szorgalmas munkájával segített és a jövőben segíteni fog minket a fejlődésben” – tette hozzá a japán szakember.

Amikor Verstappen megelőzte a Ferrari vezérpilótáját a verseny 30. körében, arra is lehetőség nyílt, hogy Lewis Hamilton Mercedesét is elkapja. Ez Christian Horner csapatfőnök elmondása szerint máris óriási mosolyt csalt a Honda mérnökeinek arcára. Utolérni sikerült Hamiltont, megelőzni viszont már nem, de szoros csata dúlt kettejük között.

A végeredmény pedig rendkívül büszkévé tette a Honda Motorsport-igazgatóját, aki az eredményhirdetés közben el is érzékenyült. „Masashi Yamamoto is elmorzsolt néhány könnycseppet az örömtől. Reméljük, az ilyen típusú érzelmek még magasabbra szöknek nálunk az idei évben” – ismerte el a Red Bull csapatfőnöke. Tavaly, a Japán Nagydíj hétvégéjén az egyik japán mérnök állt közel a síráshoz, mivel rossz motorbeállításokkal küldte pályára Pierre Gaslyt, emiatt az erőforrás (a remek végeredmény ellenére) nem hozta a kellő teljesítményt. Változnak az idők, Melbourne-ben az örömkönnyek ideje jött el. Kérdés, valóban lesz-e hasonló folytatás a Red Bull-Hondától.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: