DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Red Bull: Legalább öt győzelem és a világbajnoki cím

A barcelonai tesztek ismeretében még jobban megnőtt a bizalma a Red Bull főtanácsadójának. A Honda-motor teljesítményét látva legalább öt futamgyőzelmet céloz meg idén és a végső elsőséget.

Ami az energiaitalos istállót illeti, a korábbi évekhez képest sokkal jobban alakult a nyolcnapos tesztelés során a felkészülés, annak ellenére, hogy a hetedik napon Pierre Gasly falhoz csapta a gépet és ez komoly negatív hatással volt az utolsó napra, amikor Max Verstappennél még ráadásul a sebességváltó is rakoncátlankodott.

Ugyanakkor a Toro Rosso és a Red Bull együttes erővel 1768 környi adatot gyűjtött, a rengeteg tesztkilométert ráadásul valódi motorhiba nélkül teljesítette a két gárda. Dr. Helmut Marko egyre biztosabb benne, hogy a konstrukció sikeres lesz, a célok megfogalmazása pedig ennek megfelelően magas. A Speedweek.com szakoldal interjújában beszélt az idei komoly célkitűzésekről.

Miért ilyen magabiztos a tesztelés után? „Mert a hibridmotorok bevezetése óta ez volt messze a legjobb tesztidőszakunk. Pierre Gasly karambolja ellenére is hihetetlen mennyiségű kilométert pakoltunk az autóba, a Hondának köszönhetően elképesztő megbízhatósággal párosulva. Mivel nem robbant le állandóan az autó, rengeteget foglalkozhattunk a beállításokkal, így az első futamra sokkal felkészültebben érkezünk majd meg.”

Mit vár a Red Bull-pilótáktól az idei évben? „Max Verstappen 21 éves, ötödik szezonját tölti a száguldó cirkuszban, idén vezérnek kell lennie egy versenyképes csapatban. Pierre Gasly feladata az első félévben, hogy rengeteg pontot szerezzen, a második félévben pedig teljesítményével már kezdje el fenyegetni Maxet is. Az időmérőkön már az elején is közel lehet csapattársához, versenytempóban még bizonyára kell egy kis idő neki.”

Markót meggyőzte a remek tesztelés, hogy Max Verstappen bajnoki esélyes lehet


„A Toro Rossónál Danyiil Kvjat érettebben térhet vissza, már rutinosabb és tudja, ez az utolsó lehetősége. Eddig teljesen megfelel az elvárásoknak, ugyanúgy, ahogy az újonc Alexander Albon, aki mindannyiunkat meglepett. Egészen rövid idő után felvette a ritmust és bátor vezetési stílussal bír.”

Hogyan áll jelenleg az erősorrend? „A Ferrari elől van, utána jövünk mi, csak mögöttünk a Mercedes. Utána találhatjuk a rettentően szoros középmezőnyt. A McLaren és a Williams jelenleg a sereghajtók.”

Mik a szezon során a megfogalmazott célok? „Saját erőnkből kell tudni nyerni. Legalább öt futamgyőzelemre számítok. Hogy ki lesz a világbajnok? Teljesen egyértelmű: Max Verstappen!” – fogalmazott Dr. Helmut Marko. Merész célok egy olyan erőforrással, ami az elmúlt négy évben dobogós helyet sem szerzett, bár tény, ebben nem kizárólag a japán gyártó volt ludas.

A főtanácsadó mindig szereti nyíltan kimondani a véleményét. Valóban a Williams mellett a McLaren is sereghajtó szerepbe kényszerülne? Azt is érdemes lesz figyelni, hogy valóban sikerül-e legalább öt futamgyőzelmet aratni a Honda-motorral. Christian Horner csapatfőnök nemrég elmondta, sokkal kevésbé számít nagy sikerekre rövid távon, Marko viszont már idén a világbajnoki címet vizionálja. Kinek lesz igaza?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: