DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Lowe: Russell is követi Leclerc sikereit

2018-ban Charles Leclerc a szó szoros értelmében berobbant a Formula-1-be az Alfa Romeo-Sauberrel. A Williams technikai igazgatója szerint jó eséllyel George Russell ugyanígy tesz majd.

Viszonylag hasonló életutat jár be eddig az ifjú monacói Charles Leclerc, valamint a hasonlóan fiatal George Russell. Leclerc két éve még a GP3-as, tavaly pedig a Formula-2-es bajnoki címét ünnepelte, majd szerződtette egy olyan Formula-1-es istálló (jelen esetben az Alfa Romeo-Sauber), amely az előző szezont az utolsó helyen fejezte be.

Most Russell is ugyanebben a cipőben jár, F2-es bajnoki címének (és persze tehetségének, valamint nem utolsósorban a Mercedes támogatásának) köszönhetően jövőre a Williamsnél kap versenyzői ülést. Nehéz kimondani, de a patinás csapat vette át a Sauber egy évvel ezelőtti szerepét, a grove-i istálló ugyanis messze lemaradva, sereghajtóként zárt 2018-ban.

Charles Leclerc gyorsan megszokta a száguldó cirkusz légkörét és tempóját, rövid idő alatt a villámgyorsan fejlődő gárda vezérévé vált és olyan meggyőzően teljesített, hogy 2019-ben már a Ferrarinál ülhet volán mögé, Kimi Raikkönen utódjaként. A Williams technikai igazgatója szerint Russell is hasonló példát fog követni, szerint a fiatal brit is kitűnő teljesítményt nyújt majd a fejlődő Williams kormánya mögött.

Russell is képes lesz olyan áttörésre, mint Leclerc?


„Az idei évhez képest jövőre teljesen más pilótapárossal vágunk neki a szezonnak, ami kifejezetten izgalmas kihívás. George az egyik legnagyobb tehetsége lesz a Formula-1-nek. Idén láthattuk, ahogy Charles (Leclerc) a Formula-2 megnyerése után véghezvitte az áttörést a legmagasabb kategóriában is és reményeim szerint George-tól ugyanilyen kitűnő képességeket látunk majd” – nyilatkozta Paddy Lowe.

„Ugyanakkor türelmesnek kell lennünk, nem akarunk rögtön túl nagy terhet helyezni a húszéves britre. Az elmúlt években megfigyelhettem, hogy a különböző versenyzőknek nem egyforma idő szükséges ahhoz, hogy felvegyék a megfelelő ritmust a Formula-1-ben. Van, akinek lassabban, vannak, akiknek egészen hamar sikerül ez.”

„Szinte lehetetlen előre megjósolni, egyszer csak megérkeznek legjobb formájukhoz. A következő évadra nem is lesznek különösebb elvárásaink George-dzsal szemben. Hosszabb távon gondolkodva azonban egészen biztosak vagyunk abban, hogy a sportág egyik élpilótája válik belőle.”

Több érdekes párharc rajzolódik ki a 2019-es szezont tekintve. A Williamsnél a Kubica-Russell, a McLarennél a Norris-Sainz, a Ferrarinál pedig a Vettel-Leclerc csata lehet az átlagosnál jóval érdekesebb.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: