DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Az F1-en is parádézna a Roborace

A Formula-1-ben is szívesen bemutatózna az önvezető versenyautókat felvonultató Roborace, amely jövőre egy meglehetősen szokatlan formátummal debütál a nagyközönség előtt.

Először lelkesedés és izgalmas tervek, később pedig bizonytalanság és zűrzavar is jellemezte a Roborace fennállásának első éveit, ám úgy tűnik, hogy az ízig-vérig XXI. századi versenysorozat az akadályok elhárulása után 2019-re végre valódban - bár egyelőre kezdetleges formájában – kiáll a nagyközönség elé. A sorozat többnyire a Formula-E versenyhétvégéin igyekszik majd felhívni magára a figyelmet, de Luca di Grassi vezérigazgató szerint akár az F1-gyel is összehozhatnának valamilyen közös eseményt.

roborace-devbot-robocar

Hátul a pilótafülkével is rendelkező, fejlesztésre szolgáló DevBot, elöl pedig a teljesen önállóan működő Robocar. Ha minden a terv szerint halad, akkor 2021-ben már ez utóbbiakból fog felállni egy teljes mezőny


„Ha a Formula-1 szeretné, hogy bemutatózzunk a mesterséges intelligenciával, azt is megtehetjük. A jövőben más sorozat, például a WEC is szóba jöhet, ahol a gép és a pilóta felváltva vezet 24 órán keresztül. Nem korlátozódunk kizárólag az FE-re, de kedveljük őket, mert szeretnénk, hogy a jövő teljesen elektromos legyen. Más szériákkal is tárgyalni fogunk, például Amerikában az IMSA-val és Japánban a Super GT-vel.”

A sorozat szervezőinek eredeti elképzelése az lett volna, hogy összeeresztenek egy mezőnnyi önműködő autót, amelyek klasszikus mintára róják a köröket a különböző versenypályákon, ám hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a rendelkezésre álló technológiák ezt még jó pár évig nem teszik lehetővé. A szervezők ezt követően arra jutottak, hogy ha gép nem képes az önálló versenyzésre, akkor tanítsa azt az ember. A sorozat 2019-ben induló szezonja erre a koncepcióra fog felépülni: adottak a mesterséges intelligenciával felszerelt, ám emberi pilóta befogadására is képes versenyautók, amiket a futam egyik szakaszában a hús-vér versenyzők, a másikban pedig a gépek vezetnek majd.

roborace-devbot2

A következő két évben ezekkel a DevBotokkal csiszolnak majd a már meglévő MI-ken

A sorozat a tervek szerint 2021-ben debütál élesben, az azt megelőző két, alfa és béta elnevezésű szezon tét nélküli lesz, s kizárólag az MI tanításáról fog szólni. Ez a folyamat nem is áll messze egy klasszikus versenyautó fejlesztésétől, csak míg az emberi beavatkozást igénylő autón az erőforrást vagy a futóművet fejlesztik, addig ebben az esetben minden figyelem a mesterséges intelligencia tanítására szegeződik. A sorozatban résztvevő csapatoknak ugyanúgy saját tulajdonát képezi majd a kifejlesztett szoftver, mint bármilyen más szériában a saját fejlesztésű alkatrészek.

„Az első néhány szezon inkább egy show lesz, semmint versengés. Egy technológiai eseményről lesz szó, ahol a cégek bemutathatják, hogy mit fejlesztenek. Egyetlen másik sorozattal sem kívánunk versengeni” – tette hozzá di Grassi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: