DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Kizárások: Változott az austini végeredmény

Két, eredetileg az első tíz között végző pilótát is diszkvalifikáltak az USA Nagydíjáról, így alaposan megváltozott a pontszerzők névsora. Esteban Ocon és Kevin Magnussen is szabályt szegett.

Igaz, ők maguk valószínűleg ebből a versenyen semmit nem is érzékeltek, ám versenyautójuk beállításába hiba csúszhatott, mivel mindketten túllépték a megengedett maximális üzemanyag-felhasználást. Ez pedig nem szabályos és bár az adatok szerint Esteban Oconnál az automatika gyorsan korrigált és összességében a kör végére a megfelelő érték jött ki, ettől még szabálytalanság történt a verseny első körében, így a fiatal francia is búcsúzhatott nyolcadik helyezésétől.

„Annyi történt, hogy egy nagyon rövid időre túllépte az üzemanyag-áramlás a megengedett mértéket, ám utána az elektronika rögtön korrigálta is és kiegyenlítette az értéket úgy, hogy a kör végéig egyáltalán ne legyen több az átlag. Semmi előnyünk nem származott belőle, ráadásul ez az első, hogy ilyen történt” – magyarázta Otmar Szafnauer, a (Racing Point) Force India csapatfőnöke.

Ocon és Magnussen is remekül versenyzett, de végül a kizárás sorsára jutottak


A versenybíróság azonban úgy gondolta, a szabály az szabály, nem szeretnének kiskapukat hagyni, így diszkvalifikálták Ocont a nyolcadik helyről. Nem sokkal ezután a Haas pilótája, Kevin Magnussen is ugyanígy járt (aki megörökölte volna Ocon nyolcadik helyét). A dán autójában szintén az üzemanyag-fogyasztás mértéke nem volt megfelelő, így őt is kizárták az USA Nagydíjáról.

Igaz, itt a helyzet valamivel egyértelműbb, túl sok vitának helye nincs. „A versenybírók a telemetriai adatok alapján felfedezték, hogy a fogyasztás a verseny során a 105 kilogrammot is átlépte” – indokolja a kizárást az FIA közleménye. Ennek köszönhetően Brendon Hartley két pontot is szerzett a Toro Rosso-Hondának (az utolsó sorból startolva), kilencedik lett, Marcus Ericsson pedig egyet toldott hozzá eddigi terméséhez, tizedikként rangsorolták.

Az USA Nagydíj módosult végeredménye: 

# Versenyző Csapat Kör Idő/Hátrány
1 Kimi Räikkönen Ferrari 56 1:34:18.643
2 Max Verstappen Red Bull-TAG Heuer 56 1.281
3 Lewis Hamilton Mercedes 56 2.342
4 Sebastian Vettel Ferrari 56 18.222
5 Valtteri Bottas Mercedes 56 24.744
6 Nico Hülkenberg Renault 56 1:27.210
7 Carlos Sainz Renault 56 1:34.994
8 Sergio Pérez Force India-Mercedes 56 1:41.080
9 Brendon Hartley Toro Rosso-Honda 55 1 kör
10 Marcus Ericsson Sauber-Ferrari 55 1 kör
11 Stoffel Vandoorne McLaren-Renault 55 1 kör
12 Pierre Gasly Toro Rosso-Honda 55 1 kör
13 Sergey Sirotkin Williams-Mercedes 55 1 kör
14 Lance Stroll Williams-Mercedes 54 2 kör
- Charles Leclerc Sauber-Ferrari 31 -
- Daniel Ricciardo Red Bull-TAG Heuer 8 -
- Romain Grosjean Haas-Ferrari 2 -
- Fernando Alonso McLaren-Renault 1 -
- Esteban Ocon Force India-Mercedes 56 kizárva
- Kevin Magnussen Haas-Ferrari 56 kizárva
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: