DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Bottas a pole-ban Szocsiban, a Mercedes agyonvert mindenkit, a Ferrari sehol

Óriási Mercedes-fölényt hoztak az Orosz Nagydíj szabadedzései, így a németek páholyból várhatták a kvalifikációt, hasonlóan versenyzőjükhöz, Lewis Hamiltonhoz, aki karnyújtásnyira kerülhetett a vb-címtől.

Az első szabadedzést még a Ferrari nyerte Szocsiban, viszont azóta gyakorlatilag esélyük sem volt a Mercedesekkel, Lewis Hamiltonnal és Valtteri Bottasszal szemben. A vörösök hátránya a harmadik gyakorláson már hat tizedre hízott, így tekintélyesnek volt mondható Sebastian Vettel és Kimi Raikkönen lemaradása. Kellemes meglepetés lehetett a szabadedzések alapján Charles Leclerc, így vágott neki a mezőny a szombat délutáni időmérőnek.

Q1

hartleyorosz



Az első mért köröket a hazai ásztól, Szergej Szirotkintól, majd a Haas szerződést hosszabító dánjától, Kevin Magnussentől láthattuk, Magnussen nem is futott rossz kört és sokáig negyedik volt, Szirotkin viszont megint csak a csapattársával tudott versenyezni - igaz, Strollnak eleinte legalább rengeteget adott.

Ezt követően jöttek szépen a nagyok is, és a papírformának megfelelően Valtteri Bottas állt az élre egy 1:33.170-es körrel. Lewis Hamilton eleinte jobb körön volt, azonban a vb-címre hajtó csapattárs végül elvette a gázt a kör befejezéséhez közeledve. Bottas mögött az első körök után a másik finn, Kimi Raikkönen tűnt fel, Sebastian Vettel pedig újból háromtizedes hátrányban volt a Mercedeshez képest.

Megint erős volt a Sauber, hét perccel a Q1 leintése előtt mindkét versenyzőjük, Charles Leclerc és Marcus Ericsson is ott volt a legjobb tíz között, előbbi a hatodik, utóbbi a kilencedik helyen.

Lewis Hamilton nem sokkal később tovább faragta a saját maga által felállított körrekordot, az utolsó öt percre fordulva már ő állt az élen 1:32.825-tel. A legkevésbé a két Red Bull szaggatta az istrángot, a büntetés tudatában Verstappen és Ricciardo, bár kijöttek a pályára mért kört futni, ők tették meg ezt utoljára.

A Red Bull ezúttal is gyorsabb volt a Ferrarinál, egy szerencséje volt az olaszoknak, az pedig az előbb említett büntetés. Hamiltont egy idő után senki nem tudta lekövetni, 1:32.410-es idejével fél másodpercet adott mindenkinek.

Az utolsó pillanatokban még Szergej Szirotkin megforgott, de az autótörést megúszta, a továbbjutásra viszont nem volt esélye. Gyengécske volt a két Renault, de továbbjutottak, mögöttük a kieső sorrendben Hartley, Alonso, Szirotkin, Vandoorne és Stroll voltak.

Q2

merciorosz

Az időmérő közepén Valtteri Bottas rögtön egy körrekorddal kezdett, ideje 1:32.744-es körére viszont volt a csapattársnak válasza, Hamilton tovább javított ugyanis és 1:32.595-tel ő vezetett, miközben a két Ferrari majdnem fél másodpercre volt tőle.

Leclerc a Q2-ben tovább parádézott, a monacói egy másodpercen belüli kört futott Lewis Hamiltonhoz képest, ezzel pedig az ötödik helyen trónolt Ocon, Perez és a csapattárs Marcus Ericsson előtt. Leclercet nemhogy a Force Indiák, a haasosok sem tudták megelőzni, igaz, Grosjean csak néhány századra volt tőle.

Az utolsó két percben még öt versenyző is volt, akinek a neve mellett nem állt mért idő, a két Red Bullal és Pierre Gaslyval kapcsolatban ezen semmi meglepő nem volt, a Renault viszont valószínűleg úgy érezte, nincs különösebb értelme a küzdelemnek.

Hamilton a leintéskor még futott két brutálisan gyors szektort, de a körét nem fejezte be, hasonlóan a többiekhez, akik szintén csak megnézték, mit tud a hiperlágy gumi. Az öt kieső a kifejezetten eseménytelen Q2-ben a két Red Bull, Pierre Gasly, valamint a két Renault voltak, mind az öten idő nélkül.

Q3

A kvalifikáció fináléjában rögtön a két Mercedes jött ki az első két helyen, persze jött mögöttük a két Ferrari is, és igyekeztek borítani a papírformát. Előbb Bottas, majd Hamilton produkált egy lila első szektort, és be is tudták fejezni a kiválóan kezdett köröket, viszont némi meglepetésre kettejük közül Bottas volt a gyorsabb első nekifutásra - igaz, a különbség csak négy ezred volt az ő javára Hamiltonnal szemben.

Aminek örülhetett a Mercedes, hogy továbbra is óriási lemaradásban volt hozzájuk képest a Ferrari, Vettel hátránya is bő hat tized volt már, Raikkönen pedig +0,709-cel állt.

Mögöttük Ocon és Leclerc között is rettenetesen szoros volt a csata, eleinte hat ezred döntött a Force India franciájának javára.

Lewis Hamilton másodszorra egy még gyorsabb körrel próbálkozott, de hibázott benne, Bottas pedig tovább tudott javulni, így övé lett a pole. A Ferrarik közül Raikkönen lemaradása majdnem egy másodperc volt, és Vettel is csak fél másodpercre tudta megközelíteni az 1:31.387-et futó Bottast. A két nagy mögött Magnussen volt a legjobb kicsi, megelőzve Ocont, Leclercet, Perezt, Grosjeant és Ericssont.

Az időmérő végeredménye:

F1orosz

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: