DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Marad nagy bejelentés a Magyar Nagydíjra is?

Záporoznak a hírek az F1 jövőjével kapcsolatban, akár versenyzőfronton, akár a bajnokság egészét tekintve. Gyaníthatóan messze vagyunk még a végétől, és juthat még nekünk is jövő héten.

Két napja durrognak a bejelentések a Német Nagydíj helyszínén, Hockenheimben a hazai csapat, a Mercedes jóvoltából. A csillagosok csütörtökön Lewis Hamilton, pénteken pedig Valtteri Bottas kontraktusának meghosszabbítását hozták nyilvánosságra. Aggódni nem kell, a jelek szerint juthat nagy formátumú bejelentés a jövő hétvégén esedékes Magyar Nagydíjra is.

Hogy kié? Daniel Ricciardóé, akinek a jelek szerint nem marad más választása, mint folytatni a Red Bullnál: hosszú hónapokon át tartotta magát a pletyka, amely szerint az ausztrál a Ferrarihoz távozhat, de az olaszok, ha lépnek, akkor a saját nevelésű Charles Leclerc-re voksolnak Kimi Räikkönen helyén. Hírbe hozták a kenguruföldi pilótát a Mercedesszel is, Valtteri Bottas helyén, de a finn pilótának sikerült elérnie, amit szeretett volna: hiába ácsingóztak sokan a helyére, a turbós hibridek korszakának kezdete óta domináló csillagos csapat egy plusz egy évre igényt tart a szolgálataira.

00118013_233



A pénteki Mercedes-fejlemény után Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke nem köntörfalazott és kijelentette: arra számít, hogy napokon belül sikerül tető alá hozni Ricciardo új szerződését. „Most, hogy a Mercedesnél helyére került minden, szerintem a többi pozícióról is döntés születik a következő néhány napban. Nem hinném, hogy meglepetésre kell számítani. Mi a kezdetektől fogva egyértelművé tettük, hogy szeretnénk megtartani mindkét versenyzőnket. Erre összpontosítottunk és nem csak egy szezonra akarjuk megtartani őket, hanem lehetőleg hosszabb időtartamra” – fogalmazott az energiaitalos csapatfőnök, aki azt sem titkolta, hogy Ricciardo valóban alaposan körbenézett a pilótapiacon: „Tíz éve van velünk, most először járt le a szerződése, szóval a tanácsadóival együtt körbenéztek. Nincs ebben semmi különös, itt, a Forma-1-ben így működnek a dolgok!”

Amennyiben hihetünk Horner jóslatának és a paddock-pusmorgásnak, könnyen előfordulhat, hogy a Magyar Nagydíj hétvégéje csütörtökön a Red Bull bejelentésével indul majd. Addig persze még hátravan a Német Nagydíj, amelyre a két szabadedzéssel kezdetét vette a ráhangolódás. Ez meglepetésre épp a Red Bullnak sikerült jobban, ráadásul a nap folyamán mindkét pilótájuk megfordult az eredménylista élén: délelőtt Ricciardo csupán 4 ezredet vert a Mercedes nagyágyújára, Lewis Hamiltonra, aki elé délután Max Verstappen furakodott be 0,026 másodperccel. Örömre egyelőre semmi ok a bikások táborában, hiszen Ricciardo biztosan a mezőny végéről indul majd hajtáslánc-komponensek cseréje miatt kapott büntetésekkel, Verstappennek pedig a váltóval akadtak gondjai a nap folyamán.

00118013_238

 „Nagyszerű, hogy ilyen jól indítottuk ezt a hétvégét, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez még csak a péntek volt. Az időmérőn a többiek biztosan gyorsabbak lesznek nálunk, de jó, hogy így kezdtünk. Meglátjuk, hogy holnap milyen lesz az időjárás, mert az sok mindent befolyásolhat” – fogalmazott Verstappen, utalva arra, hogy a meteorológia szombatra esőt jósol Hockenheim térségére.

Mire számítanak a Mercedesnél és a Ferrarinál? A szabadedzések eredményei alapján a címvédő együttes erősnek tűnik, így Hamilton is magabiztos, de óvatosságra intett: „A Red Bull és a Ferrari is gyors volt ma, ez ráadásul szerintem így lesz holnap és vasárnap is. Komoly kihívással kell szembenéznünk, ez a pálya pedig nem is olyan egyszerű. Mindent bele kell adnunk, ha győzni szeretnénk” – fogalmazott a négyszeres világbajnok címvédő.

00118013_239

 

A vörösöknél a bajnoki listavezető Vettel mindkét edzést a 4. pozícióban fejezte be és akárcsak Hamilton, optimizmusának adott hangot: „Az autó kiváló volt ma, normál péntek volt a mai. Csináltunk mindenfélét a nap folyamán. Most ki kell találnunk, hogy állunk a többiekhez képest. Szerintem az időeredményen tudunk javítani, mert az autó jó. Nagy kérdés, hogy milyen lesz az idő, mert holnapra esőt jósolnak” – összegzett a helyi közönség elsőszámú kedvence, aki a ponttáblázaton 8 egységgel előzi meg a címvédő Hamiltont.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: