DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Továbbra is gyors a Mercedes, de problémák Bottasnál

Tíz év után tért vissza Franciaországba a Formula-1 mezőnye, az első szabadedzés pedig kettős sikerrel a Mercedesé lett. A másodikon szintén a németek diktálták a tempót, de most már csak Hamiltonnal.

Franciaországban 10 éve, a Le Castellet-ben található Paul Ricard-pályán pedig már majdnem harminc éve nem rendeztek Formula-1-es versenyt. A versenynaptárba 2008 után visszatérő Francia Nagydíj első szabadedzését a Mercedes tarolta le, ugyanis Hamilton nyert Bottas előtt, az egyetlen pedig, aki időben közel tudott hozzájuk kerülni, Daniel Ricciardo volt.

Az első gyakorláson a negyedik-ötödik helyet megszerző két Ferrari-versenyzőnek, Vettelnek és Räikkönennek már majdnem egy másodperc volt a hátránya az ezüst nyilakhoz képest, mögöttük pedig a meglepetésre az egyik Red Bullt is megverő Romain Grosjeant, illetve Max Verstappeng már ezen a lélektani határon túl találtuk.

A második gyakorlás alapvetően hasonló mederben zajlott, miután mindenki felvette a ritmust, megint a két Mercedes diktált elöl, ezúttal azonban Ricciardo rövid ideig el tudta kapni Hamiltonékat.

meki



Az utolsó fél órába lépve aztán ismét Hamilton állt az élre, ekkor előnye igencsak komoly, több mint hét tized volt a két Red Bullhoz, a két Ferrarihoz, valamint a csapattárs Bottashoz képest.

Grosjean a Haasszal kifejezetten jó tempóra volt képes hazai pályán, folyamatosan taposta Verstappen sarkát, folyamatosan ott volt a holland közvetlen közelében a köridőket tekintve. Az előbb említett utolsó fél óra megkezdésekor nem csak ő, hanem csapattársa, Kevin Magnussen is ott voltak a top 10-ben. Bottas ekkortájt egyre csúszott hátrébb, a finn Mercedesének hűtését kellett elővigyázatosságból ellenőrizni, ez pedig a kényesség miatt igencsak hosszadalmas művelet volt.

Később az is kiderült, hogy a munkálatok elvégzése annyira elhúzódik, hogy a finn már nem is tud visszaülni Mercedesébe.

perez

Továbbra is rettenetes formában volt a Williams, de a Force India sem lehetett büszke teljesítményére, ugyanis ezé a két istállóé volt az utolsó nég hely negyedórával a vége előtt. Ha már Force India: a csapathoz kötődött a második szabadedzés egyetlen nagyobb incidense, ugyanis Sergio Pérez autójának bal hátsó kereke egyszer csak elengedett és önálló életre kelt, emiatt néhány percre piros zászlóval meg kellett szakítani az edzést.

Az utolsó öt percen belül Fernando Alonso ugrott fel egészen a nyolcadik helyig, nyolc tizedet adva csapattársának, Stoffel Vandoorne-nak. Sergio Pérez a gyakorlás végén még vissza tudott térni a pályára, cserébe viszont elvesztettük Brendon Hartley-t, aki alatt megállt a Toro Rosso.

Hamilton végül meg tudta nyerni az edzést az előbb említett tetemes, hét tizedes előnnyel, mögötte szép sormintát alkotva a két Red Bull, majd a két Ferrari jött. Grosjean a hatodik helyen alig maradt el Vetteltől, Bottas a problémái miatt majdnem két másodpercet kapott a végén.

A második gyakorlás részletes beszámolóját itt olvashatjátok!

végeredmény2szabadedzés

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: