DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

22 milliárd forintba került Stroll útja az F1-ig

Saját F3-as csapat, magánszimulátor a Williamsnél, önálló tesztsorozat, amely Lance Strollt az elmúlt két évtized legfelkészültebb bemutatkozójává teszi: így költött el apja 80 millió dollárt a legújabb újoncra.

A német Auto Motor und Sportban megjelent kalkulációk 80 millió dollárra becsülik azt az összeget, melyet Lance Stroll apja költött még mindig csupán 18 éves fia eddigi pályafutására. Ez 22 milliárd forintnak felel meg: a jelenlegi főnyeremény mellett majdnem negyvenszer meg kellene ütni a lottó ötöst egy ekkora vagyonhoz.

Mindenekelőtt tisztázzuk a kérdést: honnan van ennyi, átlagember számára szinte felfoghatatlanul sok pénze a kanadai újonc apjának?   Lawrence Stroll - aki egyébként felvette ezt a nevet, Strulovitch-ként született - a divatiparból gazdagodott meg: több luxusmárkát ő vitt be Kanadába, majd többek között Tommy Hilfinger munkásságába fektetett be, és kaszált a divatmárka felemelkedésén. A Forbes 2,4 milliárd dollárra becsüli nettó vagyonát, ehhez képest már nem is olyan rengeteg az a 80 millió.



Az összeg fő része az a 35 millió dollár - más források eurót vagy fontot emlegetnek -, amelyért Strollék a Williams jövő évi Formula-1-es ülését vásárolták meg a fiatal pilótának.

További 20 millió eurót tesz ki a 2017-es szezon előtti felkészülési program. Pat Symonds, a Williams műszaki igazgatója szerint húsz éve nem érkezett ennyire kiképzett újonc a Formula-1-be. Stroll a csapat kétéves autójával (a szabályok szerint ez a legfrissebb modell, amellyel nincs korlátozva a tesztelés) gyűjt kilométereket a világ számos versenypályáján, mint Silverstone, Monza, a Red Bull Ring, Hungaroring, Barcelona, Abu Dhabi vagy Szocsi. Ezeken a teszteken egy húszfős csapat segíti Stroll munkáját, köztük öt Mercedes-mérnök, akik a márka két speciálisan előkészített motorját kezelik.

Vélhetően ez a 20 millió magába foglalja azt az összeget is, melybe Stroll fejlesztőpilóta státusza került a Williamsnél. A versenyző év elején csatlakozott a csapathoz, melynek grove-i bázisán állítólag található egy szimulátor, amit egyedül Stroll használhat.

Ezek után már „csak” 25 millió dollár marad, melyet Lawrence Stroll fia Formula-1 előtti pályafutására költött, a gokartozástól egészen a Formula-3-ig. Ami azt illeti, a kanadaiak itt sem a hagyományos utat választották: Stroll megvásárolta az olasz Prema csapatot, így gondoskodva arról, hogy fia a maximális támogatást kapja az istállótól, amely az F3 mellett GP2-ben és F4-ben is érdekelt, Mick Schumacher is velük szerepelt idén. A Ferrari versenyzői akadémiája sem lehetett ingyen, ahol Stroll 2015 végéig jó pár éven keresztül nevelkedett. Az akadémia addigi vezetője, Luca Baldisserri el is hagyta Maranellót, hogy kifejezetten Stroll pályafutásában segédkezzen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: