DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Mi lesz a Magyar Nagydíj sorsa az F1 eladásával?

Miután hivatalosan is új kezekbe került a száguldó cirkusz, felmerül a kérdés, hogy a naptárban 30 éve megszakítás nékül szereplő F1-es futamunk szerves részét képezi-e majd az amerikaik terveinek.

Bár sokan sokféleképpen kárhoztatják a jelenlegi Forma-1-et, egy valamit el kell ismernünk: Bernie Ecclestone valódi világeseményt csinált a sportágból, a bolygó minden sarkába elvitte a száguldó cirkuszt Oroszországtól kezdve Kínán át Mexikóig. Nélküle talán Magyar Nagydíj sem lenne, amelynek immár a 31. versenyét rendezték meg 2016-ban. Évről évre dicséret illeti a fegyelmezett rendezést, a pályánk pedig Monte-Carlo és Monza mellett az egyetlen olyan helyszín, ahol zsinórban 30 évig rendeztek már F1-es futamot. Sőt, magyar pálya renoméja 2017-ben tovább nőhet 32 futammal, melyet egyedül csak Monte-Carlo tudott eddig produkálni egymás után a sportág történetében.



A Hungaroring szerződése 2026-ig szól, de mostani szereplése unikumnak számít egy olyan naptárban, ahol a német és olasz helyszín is anyagi problémákkal küszködik, vagy ahol évek óta nincs Francia Nagydíj. A sportág új többségi tulajdonosa az amerikai Liberty Media nevű vállalat, a Formula One Group elnök-vezérigazgatója pedig az a Chase Carey lesz, aki már szűzbeszédében egy új száguldó cirkuszról álmodott. Egyelőre nem tudni, hogy terveiben milyen szerep jut majd a Magyar Nagydíjnak, de a Motorsport.com-on megjelent nyilatkozata alapján megnyugodhatunk: az üzletember kulcsszerepet szán az európai piacnak, a maga harmincegy futamával pedig a Hungaroring joggal nevezhető tradicionális pályának.

„Mivel globális sportról van szó, természetesen új piacok megnyitása is a lehetőségek között szerepel - izgatottak vagyunk amiatt, hogy tovább terjeszkedjünk olyan területeken, mint Amerika, vagy Ázsia” - nyilatkozta Carey. „De hozzá szeretném tenni, hogy az alapvető piacok is - mint a Formula-1 hazájának számító Európa - kulcsfontosságúak. Elengedhetetlen, hogy erre az alapra építkezzünk, amellett, hogy kihasználjuk a sportág globális jelenlétét is. Hosszabb távon az Egyesült Államok és a fontos ázsiai helyszínekre való terjeszkedés szerepel a céljaink között, de ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni.”

„Ami azt illeti, hatalmas rajongóbázis található ezeken a területeken” - utalt Carey Európára. „Ha sikerül elérnünk őket digitális felületeken, és olyan eszközökkel, melyeket eddig kevésbé agresszív módon aknáztunk ki, a szurkolók egészen új generációját tudjuk majd felnevelni ott, amely történelmi szempontból elengedhetetlen részét képezi a Forma-1-nek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: