DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 30. hétfő
F1

Öt pálya is reagált a Bianchi-balesetre

Öt Európán kívüli F1-es versenyhelyszín is előrébb hozza a futam kezdési időpontját, megakadályozva ezzel, hogy a leintésre a sötétedéshez közel kerüljön sor. Úgy tűnik, még Melbourne is beadta a derekát.

Dppi_00114016_618



Az időpont változtatását az öt pálya többségénél a tavalyi Japán Nagydíjon történtek motiválták, ahol talán a gyenge látási viszonyok is közrejátszottak abban, hogy Jules Bianchi súlyos balesetet szenvedett a vizes pályán megcsúszva. A kezdés módosítása persze alapvetően nem jelent furcsaságot, hiszen az érintett helyszíneken egyébként is a megszokott 14 óránál később startolt a futam, annak érdekében, hogy Európában se kelljen túl korán kelniük az elkényelmesedett nézőknek.

Ám a Bernie Ecclestone és a FOM által kiadott dokumentum szerint öt Európától keletre eső pálya is beleegyezett abba, hogy idén egy órával előbbre hozza a rajtot a tavalyihoz képest: a nemrég még hajthatatlannak tűnő Ausztrália (ahol még így is csak 16 órára módosul a kezdés), Malajzia, Kína, Oroszország és Japán.

Sepangban ennek értelmében helyi idő szerin 15 órakor indul a futam, ami a gyakori koraesti monszun megelőzésében is segíthet. Sanghajra, Suzukára és Szocsira pedig 14 órás kezdést írtak elő, bár utóbbiak esetében ez mintha csak propagandacélokat szolgálna.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: