DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 30. hétfő
F1

Az ausztrálok nem akarnak korábbi rajtot

Jules Bianchi balesetének utóhatásaként az FIA azt szeretné, hogy a versenyek ne kezdődhessenek el túl késői időpontban. Az F1-es Ausztrál Nagydíj szervezői azonban hajthatatlanok.

 A francia versenyző tavalyi, Japán Nagydíjon elszenvedett balesetében jelentős szerepet játszottak a rossz látási viszonyok: a versenyt túl későn indították el, a piros zászlós leállás miatt pedig már sötétedett, amikor Bianchi elvesztette az irányítást autója felett. Az FIA ezért arra kéri a versenyszervezőket, ne tűzzék ki túlságosan késői időpontra versenyeik rajtját.

Közéjük tartozik az Ausztrál Nagydíj is, amely helyi idő szerint 17 órakor rajtol, ezzel alkalmazkodik az európai időzónához, ahol ekkor még csak reggel van. A futam általában naplementében ér véget. A helyi Herald Sun lap értesülései szerint a rendezők egy külön kérést kaptak, hogy több órával helyezzék korábbra a programot. A pálya vezetősége azonban nem hajlik a javaslatra.



„A verseny ideje délután 5 óra marad, az Ausztrál Nagydíj és a FOM közötti megegyezés értelmében” – mondta Andrew Westacott, a verseny ügyvezető igazgatója. „Ez azt jelenti, hogy Melbourne-t mint a Formula-1-es szezon nyitóversenyét Ázsiában ebédidőben, Európában pedig a reggeli idején sugározzák.”

Az Albert Park versenypálya épp tavaly hosszabbította meg szerződését, még 2020-ig marad a versenynaptár része. Ez annak ellenére valósult meg, hogy a 2014-es év elején még perrel fenyegetőztek, mivel a halkabb V6-os motorok véleményük szerint kárt okoztak a versenynek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: