Steward
Strommer Benjamin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. február 27. szombat

1982

Jobb volt(?), mint Senna és Schumacher

Ezzel promótálják a decemberben moziba került új filmet, amely egy elveszett tehetségről, Tommy Byrne-ről szól. Együtt kezdte Ayrton Sennával, de míg a brazilból világbajnok lett, ő a drogokig csúszott.

részletek

Retro – Vb-cím egyetlen győzelemmel

Az F1 történetében mindössze kétszer fordult elő, hogy olyan versenyző lett világbajnok, aki egyetlen futamot nyert az adott évben – minden idők legőrültebb idényének fináléját elevenítjük most fel.

részletek

Retro - Svájci Nagydíj Svájc és Ferrari nélkül

1982-ben ezen a napon 28 év után először rendeztek Svájci Nagydíjat, amiben az volt a különös, hogy Svájcban ekkor már tiltott volt az autóversenyzés. Így hát nem is ott tartották.

részletek

Retro - A Brabham meghiúsult csodataktikája

Valami volt a levegőben, amikor az F1-es mezőny megérkezett Brands Hatch-be 1982-ben ezen a napon: méghozzá benzingőz, miután a Brabham különös töltőberendezést kezdett tologatni a paddockban, és nem is félt volna használni azt.

részletek

Retro - Halálos Ferrari a rajtrács élén

Hiába született meg az 1982-es Kanadai Nagydíjon a BMW-motor első F1-es győzelme, a világ nem ez, hanem egy fiatal újonc versenyző halála miatt véste örökre emlékezetébe azt a június 13-i napot.

részletek

Retro - Amikor senki se „akart” nyerni Monacóban

Az F1 történetének egyik legkülönösebb befutóját szolgáltatta az 1982-ben ezen a napon rendezett Monacói Nagydíj, amelyen a mezőny élén állók látszólag mindent elkövettek annak érdekében, hogy ne jussanak el a célig. Valakinek azért mégis sikerült.

részletek

Retro – A legendás 27-es halála

Gilles Villeneuve halálának évfordulóján a tragédia körülményeit és utóhatásait idézzük fel: a milliók szemébe könnyet csaló balesetet, melyet az F1 látszólag másnapra megpróbált elfelejteni.

részletek

Retro – Minden összefügg

Az 1982-es F1-es szezon második futama egy nagy botrányt hozott: az első két helyezett kizárása komoly következményeket vont maga után, ami akár Villeneuve halálával is összefüggésbe hozható.

részletek

Retro - Akire egy pofon miatt emlékezünk

Chico Serra nem vitte sokra az F1-ben, mégis tett valami olyat a '82-es Kanadai Nagydíj időmérőjén, amivel még ebben a férfias sportágban is maradandót tudott alkotni.

részletek

Retro – Ecclestone-ék feltalálják a tankolást

Mindössze 0,050 másodperc előnnyel szerezte meg saját maga első és Colin Chapman utolsó F1-es győzelmét Elio de Angelis a versenyen, melyen a Brabham feltalálta a futam közbeni tankolást.

részletek

Retro – Utolsó győzelem a horrorbukás után

Belgiumban elhunyt csapattársának ajánlotta karrierje utolsó F1-es sikerét Didier Pironi, aki nem sokkal korábban túlélt egy hatalmas balesetet – akárcsak Rene Arnoux az 1982-es futamon.

részletek

Retro – Piros zászló után siker a 17. helyről

Fantasztikus versenyt hozott az első F1-es Detroiti Nagydíj 1982-ben: drámai műszaki hibák, piros zászló, hazai pilóta a dobogón, és egy rekordot jelentő futamgyőzelem a 17. rajthelyről.

részletek
Olvastad már?